Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Pommes Anna: een heerlijk aardappelgerecht met maar 3 ingrediënten

Pommes Anna is een klassiek Frans gerecht – genoemd naar een Franse dame – waarbij dunne aardappelschijfjes worden gebakken in veel (geklaarde) boter en een snufje zout. Zo simpel dat je het bijna jammer vindt dat je Anna niet eerder hebt ontmoet. Culy zorgt dat je haar beter leert kennen.

De klassieke Franse keuken wist wel raad met aardappelen of pommes. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze deden het wel met de kleine bonken. Denk maar eens aan pommes duchesses, pommes dauphines, pommes frites, pommes gratin of pommes aligot, om maar een paar voorbeelden te noemen.

PR team van de aardappel

Tof om te weten is dat aardappelen niet altijd populair waren in Frankrijk. Ze zijn zelfs een tijd verboden geweest. Dit omdat men dacht dat je er ziek van werd. Na ernstige hongersnoden, grondig onderzoek en het koninklijk huis – die werden het persoonlijke PR team van de aardappel – werden aardappels dan toch razend populair. Gelukkig maar, want we hebben er een aantal bijzonder lekkere gerechten aan overgehouden.

Handig weetje: de enige goede vertaling voor aardappels is pommes de terre (terre = grond) in het Frans. Als je alleen pommes bestelt in een groentewinkel, krijg je appels.

Wat is pommes Anna?

In het boek Crisiskoken van Mara Grimm vonden we een recept van Chef Iwan Driesen van restaurant Rijsel in Amsterdam dat we graag met je delen. Pommes Anna wordt omschreven als een delicaat gerecht met maar drie ingrediënten, maar minder is meer, dat weet Iwan als geen ander.

Hij maakt haar door eerst dunne plakjes aardappel –  met de mandoline of scherp mes –  te snijden. Deze worden in een cirkel in een pan gelegd en ingesmeerd met gesmolten boter. Blijf dit herhalen totdat de aardappels op zijn. Bak de pommes Anna net als een tortilla, heel rustig en draai hem halverwege (desnoods een paar keer), totdat de boven- en onderkant goudbruin is. Dit duurt ongeveer 25 minuten.

Je kunt recepten terugvinden waarbij er kleine aardappeltorentjes worden gemaakt. Ook kun je de pommes Anna eventueel rustig in de oven gaar laten worden. Dit zijn ook prima opties.

Nog meer simpele aardappeltjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.