Redactie
Redactie Diner 28 aug 2015
Leestijd: 1 minuut

Zo maak je Franse pommes dauphine (aardappelsoesjes)

Anders dan de standaard gebakken aardappeltjes worden Franse pommes dauphine gemaakt van een combinatie van aardappelpuree en hartig soezendeeg. Vervolgens worden ze gebakken in de frituurpan waardoor ze luchtig, knapperig én lekker zacht van binnen worden. 

Zo maak je de Franse pommes dauphine (aardappelsoesjes)

Schil de aardappels en kook ze in water met zout. Laat uitlekken en droog stomen in de nog warme pan. Pureer met een knijper, stamper of mixer zo fijn mogelijk en voeg de boter met het ei en eidooiers toe.

Maak het beslag door het water met de boter te verwarmen. Voeg als de boter gesmolten is de bloem in één keer toe. Roer heel goed tot je een gladde bal hebt en bak nog twee minuutjes op laag vuur onder continu roeren.

Voeg één voor één de eieren toe en voeg pas een volgend ei toe als de vorige volledige is opgenomen door het deeg. Dit kan een pittig klusje zijn, maar blijf roeren en de eieren mengen vanzelf met het beslag.

Breng het beslag op smaak met zout, peper en nootmuskaat, en meng er de puree door. Verwarm een frituurpan tot 180 graden en bak de pommes dauphine in porties goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een beetje zout.

Met dank aan De Grote Larousse gastronomique.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.