Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Ontdek Pignoli: Italiaanse amandelkoekjes met pijnboompitten

Pignoli: alleen de naam is al leuk. Deze Italiaanse delicatessen komen oorspronkelijk uit Sicilië. De koekjes worden gemaakt van amandelpasta en pijnboompitten. Luxe lekkernijen dus!

Italiaanse macarons

Van cantuccini tot amaretti: de Italianen weten wel hoe ze koekjes moeten bakken! Iets minder bekend, maar minstens zo lekker zijn pignoli (enkelvoud is pignolo). Dit koekje is meestal rond en plat, soms een rond bolletje en heel af en toe ook maanvormig. Ze hebben een lichtzoete, nootachtige smaak en een chewy binnenkant. De buitenkant van de koekjes is knapperig.

Ze noemen dit koekje ook wel de Italiaanse makroon of macaron, want de koekjes worden gemaakt van amandelen. Net als de Franse macarons dus, of wat de Engelsen verstaan onder macroon: ronde koekjes van gemalen amandelen.

pignolo

Amandelspijs

Het verschil is dat je voor pignoli amandelpasta – wat wij kennen als amandelspijs – nodig hebt. Niet te verwarren met marsepein of het broodbeleg dat nu zo populair is: amandelspijs ken je van de gevulde speculaas.

Het verschil zit ‘m erin dat marsepein veel gladder en zoeter is (het bevat meer suiker), terwijl amandelpasta of amandelspijs grover is, meer amandelen bevat (en dus minder suiker) en vooral gebruikt wordt als bakingrediënt of vulling.

pignoli

Pijnboompitten

En dan hebben we het nog niet over het steringrediënt gehad: de pijnboompitten. We weten allemaal hoe lekker die zijn, dus je kunt je vast wel voorstellen hoe een koekje, bezaaid met pijnboompitjes, moet smaken. Het maakt – mede door de kostbaarheid van pijnboompitten – pignoli tot een luxeproduct. Niet iets voor elke dag bij de thee, maar voor speciale momenten.

Zo’n speciaal moment is bijvoorbeeld Kerstmis. De koekjes worden ook in het Spaanse Catalonië veel gegeten, met name tijdens Allerheiligen. Ze maken dan deel uit van panellets: diverse koekjes die worden geserveerd bij zoete wijn op religieuze feestdagen.

pignoli

Zelf pignoli maken

Je kunt de koekjes bij elke Italiaanse bakker kopen, evenals bij veel bakkerijen in de Siciliaanse gemeenschap in Amerika, maar ook in Valencia en zelfs op Ibiza. In Nederland zul je ze niet zo snel tegenkomen, maar gelukkig kun je ze heel goed zelf maken.

Allereerst heb je amandelspijs nodig: dat kun je gewoon kopen in de supermarkt (check het schap met bakproducten) of makkelijk zelf maken. Verder heb je nodig: suiker, eiwitten, pijnboompitten, een snuf zout en een beetje bloem. En de koekjes zijn wel zo lekker met wat poedersuiker eroverheen gestrooid.

Volg dit recept op voor het maken van overheerlijke, zelfgebakken pignoli.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.