Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… La Grande Brasserie Bodon in het Apollo Hotel

Het restaurant in het Apollo Hotel in Amsterdam is vernieuwd. En hoe! La Grande Brasserie Bodon ademt de sfeer uit van Parijs en New York tegelijk. Met als klapstuk: de klassieke Franse keuken, zoals die vroeger was. Inclusief tafelbereidingen van je eend, bouillabaisse en crêpes Suzette. Oh la la!

Quelle surprise!

We zijn compleet verrast als we het vernieuwde Apollo Hotel in Amsterdam binnenstappen. Bankjes en stoelen bekleed met fluweel in blauwtinten. Gouden lampen in de vorm van palmbomen.

Maar ook behang met verschillende prints, tot aan het plafond aan toe. Tegelvloeren met verschillende patronen. Dit is een feest voor het oog.

Bodon

Feest

Het is de Belgische ontwerper Will Erens van Too Many Agencies (die ook al het interieur deed voor zaken als Baracca en Café Panache) die dit gewaagde interieur heeft bedacht. Hij maakte een mix tussen Art Nouveau, Art Deco, Palm Springs en post luxury.

Dat al onze zintuigen vanavond op hun wenken bediend gaan worden, kunnen we dan alleen nog maar vermoeden. Want wat volgt, is een copieus feestmaal. Schalen vol fruits de mer. Canard à la Presse. Bouillabaisse. Crêpes Suzette. Dit is joie de vivre tot in de puntjes.

La Grande Brasserie Bodon

Patisseriebar

Maar laten we bij het begin beginnen. Voorin bevindt zich ‘The Living Room, by Bodon’. Deze lounge is 24/7 geopend (!) en toont als een Franse patisserie. De patisseriebar is dan ook een vintage Franse slagerstoog die helemaal is gerestaureerd. Daar liggen macarons, pâtes de fruits en bonbons te pronken.

De patisserie wordt speciaal voor het hotel gemaakt in Frankrijk en afgemaakt in de keuken van The Living Room. Van pain au chocolat tot aan éclairs, baba au rhum, millefeuille of een tartelette: je hoeft nooit meer naar Parijs.

Ook is er een crêperie waar je bijvoorbeeld een crêpe Julie met chocoladecrème, hazelnoten en cacaonibs kunt bestellen. Of een hartige crêpe Amélie met Gruyère, prei, bacon en paddenstoelen. 24 uur per dag, zeven dagen per week dus.

La Grande Brasserie Bodon

La Grande Brasserie Bodon

Bij Bodon gaat het feest verder met de belichaming van Franse tradities. De chefs gebruiken de beste producten, zoveel mogelijk afkomstig uit Frankrijk en werken met verfijnde technieken. Chef Inan Sahin (Hotel de L’Europe, Floor 17) staat hier aan het hoofd, bijgestaan door gérant Kees Neve en hun team.

Rondom de keuken aan de rechterkant van het restaurant is een bar geplaatst en ligt een overdaad aan vers seafood te pronken.

La Grande Brasserie Bodon

We proeven bijvoorbeeld heerlijke ham die ter plekke wordt gesneden en een fantástische reuzengarnaal, een perfecte combinatie met de toefjes crème fraîche.

La Grande Brasserie Bodon / Carabineros garnaal

Als we daarna aan tafel gaan, worden we eerst getrakteerd op een enorme toren met drie lagen vol fruits de mer.

Alles smaakt zo op en top vers, dat we de oesters, kokkels, wulken, langoustines, vongole, mosselen en Alaska king krab gretig verorberen. Hier heb je geen sauzen bij nodig, zo lekker smaakt alles.

fruits de mer

Uniek is dat Bodon de klassieke tafelbereidingen van vroeger weer helemaal terugbrengt. En het ambacht dat daarbij komt kijken.

De volgende gang is dan ook een spektakel: Canard à la Presse. Juist: uit die aflevering van The Layover waarin Anthony Bourdain een presse de canard – oftewel eendenpers – koopt in Parijs. De eend wordt bij Bodon in zijn geheel gebraden en aan tafel gefileerd. Het karkas gaat daarna in de pers, waar er een saus van wordt bereid met cognac.

Tip: wil je dit een keer eten (vanaf twee personen), dan moet je dit gerecht drie dagen van tevoren bestellen. De eend wordt namelijk zo vers mogelijk naar Bodon getransporteerd.

Canard a la presse

Zelfs de vis voor de bouillabaisse à la Marseillaise die volgt, wordt aan tafel bereid. Je bestelt deze potage, oftewel soep, vanaf twee personen.

bouillabaisse / bodon

We sluiten ons copieuze feestmaal af met crêpes Suzette, die aan tafel worden geflambeerd door de staff van Bodon. De geur van gebrande suiker en sinaasappel fladderen je neusvleugels binnen en maken hongerig, zelfs na zo veel fantastisch eten.

Bodon

Le menu du jour

Overigens heeft Bodon nog veel meer lekkers te bieden. De verse foie gras die we aten was de lekkerste ooit (lekker op een getoaste, boterige brioche) en er zijn goddelijke salades, zoals salade frisée aux lardons.

Ook is er gebrande langoustine met piment d’espelette, steak tartare, Escargots de Bourgogne en nog een boel andere Franse klassiekers.

Omdat je nooit genoeg van het leven kunt genieten: trakteer jezelf en ga Bodon ontdekken. Overigens kun je na je diner héél fijn slapen in het Apollo Hotel: ook de hotelkamers hebben een fantastische nieuwe inrichting gekregen.

Bodon is elke dag geopend van 18.00 uur tot 23.00 uur. Reserveren kan online.

Foto’s door Jesaja Hizkia en Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.