Redactie
Redactie Drinken 28 dec 2011
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino: bijzondere bubbels

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. In dit artikel: alles over bubbels.

Champagne: dat drink je toch alleen bij oud en nieuw?!

Allereerst: als we het over champagne hebben, bedoelen we daarmee niet alleen het gebied in Frankrijk, rondom Reims en Epernay. Daar komt weliswaar de echte Champagne vandaan, maar ‘wijn met bubbels’ komt uit veel meer gebieden. Het is de wijn bij uitstek voor feestelijke gelegenheden, zoals Oud & Nieuw. Maar het is zonde om het daarbij te laten. Bij elke culy-maaltijd is er wel een reden om bubbels te drinken. En om het betaalbaar te houden, uit andere streken dan de Champagne. Enkele suggesties.

159666749258644089_cMEjvf2M_c

Champagne is prima om te serveren als aperitief. Het bevat veel zuren en samen met de belletjes wekken ze de eetlust op. Champagne is er in vele smaken: van erg droog (extra brut) via iets meer zoet (demi-sec) tot echt zoet (doux). Italiaanse Prosecco heeft als aperitief vele harten veroverd. Maar ook bij bijvoorbeeld kipgerechten, past champagne. Uit Frankrijk biedt het gebied rondom Vouvray (Loirestreek) mooie bubbels in alle smaakvarianten. Een maaltijd met paddestoelen (echt alle soorten) smeekt om een mooi parelend glas volgens de methode champenoise. Spaanse Cava gaat daar goed bij.

Ben je fan van sushi? Dan komt de smaak nog beter uit met champagne uit bijvoorbeeld Duitsland, gemaakt van de Rieslingdruif. Prima aankoop is de Furst von Metternich.

brandsPBAufD_img

En natuurlijk mag een kaasplateau het niet stellen zonder bubbels. Ideale combi is met brie (kies dan voor een wat lichtere, fruitige champagne). En ook een niet alledaagse kaas als cheddar combineert prima. Maar het ideale huwelijk is met geitenkaas en dan bij voorkeur een chèvre. Zeker als je deze kaas mengt/bewerkt met een hoop fijngehakte groene kruiden : peterselie, bieslook, beetje munt, beetje basilicum, koriander. Peper en heel kleine hoeveelheid zout. Een lepel olijfolie en tenslotte 1 of 2 druppels acaciahoning. Smeren op een klassiek toastje en klaar. En wat drinken we daarbij? Een heerlijk glas Crémant Alsace.

Tenslotte 1: voor de romantici onder ons: aardbeien met een echte zoete champagne. Bijvoorbeeld een Asti Spumanti uit Italië.

Tenslotte 2: met champagne zijn ook vele cocktails te maken. Wat dacht je van deze mix: halve flute champagne en een halve flute Guinness. Santé!

45739752435076444_dbpcGJtp_c

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.