Redactie
Redactie Inspiratie 6 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Met deze tips worden croutons nóg lekkerder

Croutons zijn heerlijk door een salade of verkruimeld boven een simpel bord pasta of kom soep. Met deze tips worden je zelfgemaakte croutons nóg lekkerder! 

Natúúrlijk kan je croutons ook gewoon in de supermarkt kopen, maar zoals voor bijna alles geldt is het zelfgemaakt natuurlijk veel lekkerder. We helpen je graag een handje om tot de perfecte crouton te komen.

Goed brood, betere croutons

Ook al werkt casinobrood prima, kwalitatief goed brood zorgt écht voor betere croutons. Niet alleen de smaak verandert, maar ook de structuur.

Wij zijn fan van croutons van zuurdesembrood, maar ook bijvoorbeeld volkorenbrood of simpel wit brood werken.

Lekker in plaats van croutons: geroosterde kikkererwten

Gebruik oud brood

En ja, dat oude brood is erg belangrijk voor het maken van croutons. Oud brood is namelijk een stuk steviger waardoor het minder snel uit elkaar valt, maar bovenal nog beter smaken opzuigt.

Heb je geen oud brood in huis? Leg dan een paar sneetjes op een plank en laat zo een uurtje liggen.

Verschillende vormen

Dik of dun, blokjes of plakjes: croutons zijn er in alle soorten en maten. En het is helemaal aan jou welke vorm je gebruikt!

Dunne plakjes kunnen ideaal zijn als dipper of bij een grove salade met voornamelijk sla, terwijl kleine blokjes weer heerlijk over de soep gaan en dobbelsteentjes perfect zijn door een broodsalade.

Van boter tot baconvet

Misschien wel de belangrijkste smaakmaker is het vet waarin je de croutons bakt. Ja, er zijn mensen die beweren dat croutons prima droog de oven in kunnen, maar vertrouw hen vooral niet (haha!). Croutons worden namelijk (naar onze smaak) het állerlekkerst als je ze bakt in de olie, boter of nog beter: dierlijk vet.

Denk aan het vet dat vrijkomt na het bakken van een paar plakjes bacon (altijd bewaren!), of wat dacht je van de restjes vet van een eendenborst? Nog lekkerder: ganzenvet van de poelier.

Smaakmakers voor croutons

Naast het vet, krijgen de croutons hun smaak door extra smaakmakers. Zout is natuurlijk een must, maar ook verse of gedroogde kruiden, meegebakken ansjovis, zongedroogde tomaat, knoflook en geraspte harde kazen als Parmezaan en Pecorino verrichten wonderen.

Lekker met croutons:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.