Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 11 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Cin cin: dit zijn de lekkerste pasta en wijn-combinaties

Het is een ongeschreven regel, maar pasta en wijn horen bij elkaar zoals Romeo en Julia. Daarom zetten we de beste pasta en wijn-combinaties voor je op een rijtje. Of je dan voor een glaasje of een fles kiest, is aan jou.

Wist je bijvoorbeeld dat een carbonara perfect combineert met een glaasje dolcetto?

Pasta en rode wijn-combinaties

Wie een beetje verstand van wijn heeft (of dat denkt te hebben), zegt al snel dat pasta met rode saus het beste combineert met een rode wijn. En op papier blijkt dat ook zo te zijn. Toch zijn er veel meer pasta en wijn-combinaties met rode wijn die je echt eens moet proberen.

Zo drink je bij een ragù alla bolognese – waar je uren voor in de keuken hebt gestaan – geen slap glaasje rood, maar een diepe Brunello di Montalcino. Geen fan? Probeer dan eens een Rosso di Montalcino. Het kleine broertje van de Brunello, deze is iets minder complex en heftig.

Een pasta arrabbiata combineer je het beste met een glas Valpolicella, een zwoele, licht bittere rode wijn met een stevige afdronk. Een pasta puttanesca gaat goed samen met een glas nero d’avola, die vaak lekker krachtig is (moet ook wel, om die olijven te evenaren).

pasta en wijn combinaties stock unsplash
Bron: Unsplash

Carbonara en wijn

Een verrassende pasta en wijn-combinatie vinden we die met een carbonara. Deze combineer je namelijk idealiter met een glas Dolcetto. En ergens snappen we dat wel. De amandelnoot in de dolcetto gaat prima samen met guanciale. Wil je nu toch een witte wijn bij je carbonara? Kies dan voor een Pecorino. Een expressieve, maar volle witte wijn.

7x de smakelijkste carbonara recepten op een rij

Pasta en witte wijn-combinaties

Geen rode wijn-liefhebber of gewoon benieuwd welke pasta’s je ‘t beste een bij een glaasje knisperend wit drinkt? Wij zochten het voor je uit. Toch kwamen we er al gauw achter dat de Italiaanse keuken – en daarmee de verschillende pasta en wijn-combinaties – zich gemakkelijker laat combineren met rode wijn, maar ach: het blijft allemaal maar smaak.

Krijg je eters over de vloer en heb je zin in een makkelijke pasta pesto, maar wil je die net wat extra’s geven? Drink er dan een glas Gavi bij. Een vrij onbekende wijn, maar onder kenners staat ‘ie bekend als de ‘Chablis van Italië.’ Dat zegt genoeg.

Ook bij een bord aglio e olio is een glas witte wijn lekker. Verdicchio bijvoorbeeld. Niet te verwarren met Verdejo, al smaakt dat ook goed. De Verdicchio is in vergelijking met de Verdejo iets notiger en is daardoor een betere pasta en wijn-combinatie. Zeker bij een ‘simpele’ aglio e olio.

Waarom pizza en natuurwijn een match made in foodie heaven zijn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.