Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 8 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Pannenkoeken bakken zonder ei: het kan!

Wie is er niet grootgebracht met een grote stapel pannenkoeken onder een rood wit geblokte theedoek? Nostalgie of niet: pannenkoeken zijn extreem lekker om af en toe als avondeten op je weekmenu te zetten. Maar wat nu als je geen eieren eet? Welnu: pannenkoeken zonder ei zijn prima te bakken en nog lekker ook. Wij leggen je uit hoe je dat doet.

Spoiler: moeilijk is ‘t in ieder geval niet.

Pannenkoeken bakken

We schreven ‘t hierboven al, maar pannenkoeken brengen ons altijd direct terug naar onze jeugd. Zo’n groot bord met een hoge stapel pannenkoeken op het midden van de eettafel. Iedereen kreeg er telkens één uitgedeeld en had je pech dan plakte de kaas van jouw kaaspannenkoek aan de pannenkoek eronder. Enfin: kaaspannenkoeken gaan we ‘t nu niet over hebben.

Om goeie pannenkoeken te bakken heb je een knaller van een basisrecept nodig. Enkel vragen deze recepten altijd om ei. En laat eieren nu de laatste jaren steeds vaker uit ons ‘dieet’ te zijn verdwenen. Is ‘t niet om smaak of principe, dan wel omdat je er een veganistische levensstijl op nahoudt. In beide gevallen natuurlijk prima, maar wat nu als je ineens zo’n zin hebt in een pannenkoek? Wij zochten uit hoe je de lekkerste pannenkoeken zonder ei maakt.

pannenkoeken zonder ei stock pexels
Bron: Pexels

Pannenkoeken zonder ei bakken

Want zorgt dat ei niet voor de binding in je pannenkoekenbeslag? Ergens wel, maar toch kun je ze prima weglaten. Want hoewel een ei werkt als bindmiddel én ‘t je pannenkoeken luchtig maakt, blijkt het ergens ook ietwat overbodig. En zeker als je geen eieren eet óf ze niet in huis hebt, komt dat extra goed uit.

Hoe je dan te werk gaat? Simpel: zoek je favoriete pannenkoekenrecept op in een van je receptenboeken of online. Pak alle ingrediënten die je nodig hebt, maar laat de eieren achterwege. In plaats van de eieren, voeg je in dit geval baking soda of bakpoeder toe. De hoeveelheid? Dat komt niet zo nauw, maar ga uit van een theelepel op 600 ml melk.

Maak de pannenkoeken zoals je gewend bent en je zult merken dat pannenkoeken zonder ei prima te bakken zijn! Tip: wil je de boel helemaal veganistisch houden? Dan kun je koemelk vervangen door sojamelk.

Onze favoriete recepten voor pannenkoeken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.