Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 12 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Huh: er is nu een nieuwe soort kerstomaat die zichzelf droogt aan de tak

Een nieuwe soort kerstomaat? Interessant! Al helemaal als het gaat om een ras waarbij de tomaatjes zichzelf drogen aan de wijnranken zodat ze zichzelf op natuurlijke manier tot een zongedroogd tomaatje transformeren.

Dat laatste is immers minder vanzelfsprekend dan het klinkt.

Supree: de nieuwe soort kerstomaat die zichzelf droogt

Supree is de naam van het foodtechnologiebedrijf dat het ras heeft bedacht. De tomaatjes in kwestie zijn zo ontwikkeld dat ze over het vermogen beschikken om zichzelf aan de tomatenranken te drogen in de zon. Dat heeft alles te maken met microscopisch kleine scheurtjes in hun jasje, die openbreken zodra de tomaat groot genoeg is.

Op natuurlijke wijze ontsnapt er daarna vocht uit de tomaatjes, waardoor ze tachtig procent gewicht verliezen tegen de tijd dat ze worden geplukt. Dat hoeft geen smaakverlies op te leveren: volgens de ontwikkelaars blijft de smaak geconcentreerd in de resterende twintig procent. Het resultaat is dus een semi-zongedroogd tomaatje zonder dat ook maar iemand een oven heeft moeten gebruiken. Een 4.0 tomaat, zoals ze het zelf noemen.

Alleen maar voordelen

Het grote voordeel aan deze methode is dat er geen toegevoegde stoffen als glucose of zout worden toegevoegd om het droogproces te faciliteren. Naast dat natuurlijke aspect bewaren de tomaatjes ook nog eens goed in de vriezer; zonder smaak te verliezen blijven ze daar wel een jaar goed in.

De ecologische voetafdruk is bovendien ook kleiner in vergelijking met machinaal gedroogde tomaatjes. En dan is er ook nog het visuele aspect: supree belooft immer dat hun ontwikkelde tomaatjes een mooie, levendige rode kleur hebben – anders dan die bruine kleur van de gekende tomaten.

Waar kunnen we dit zien?

De kans dat je de 4.0 tomaten snel in de supermarkt ziet, is momenteel nog vrij klein. Het project zit nog in de kinderschoenen en voorlopig focust Supree vooral op klanten in de voedselindustrie.

Het was ook even zoeken waar die tomatenranken zich momenteel bevinden, maar via een blik op hun Facebookpagina blijkt het een Israëlisch adres. Hoe dan ook zijn we fan van dit project – en vooral erg benieuwd hoe groot ‘t smaakverschil is met wat wij van zongedroogde tomaatjes gewend zijn…

Ook interessant…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.