Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 28 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan Noni Kooiman: ‘Ik heb iedere week wel een nieuw lievelingsgerecht’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Noni Kooiman.

5 (culinaire) vragen aan Noni Kooiman

Noni Kooiman is chef-kok en woonde als kind in Suriname. Sinds haar 18e werkt ze in restaurants als Rose Bakery in Parijs en de Amsterdamse restaurants Toscanini, Vuurtoreneiland en Coba. Met haar boek Switi Sranan laat ze Nederlanders kennismaken met de veelzijdigheid van de Surinaamse keuken. Eerder maakte ze het boek Inmaken, samen met Jonah Freud.

Voor het maken van kookboeken heeft ze alle troeven in huis: naast kok is Noni ook foodstylist en eetschrijver. Met haar onverzadigbare liefde voor eten tuimelt ze van het ene culinaire project in het andere. Daarmee is Noni het levende bewijs dat alles kan, zolang je het maar dóét.

1. Noni, wat is het lekkerste dat je deze week hebt gegeten?

Noni: ”Mijn kippenleversambal met Surinaamse groenten en zuur. Gemaakt voor een pop-up bij wijnwinkel Chenin Chenin.”

2. Wat is je favoriete ontbijt?

”Thuis ben ik niet zo’n ontbijter, ik heb liever een goede vroege lunch. Maar op vakantie op Sicilië een paar jaar geleden ontbeet ik, naar lokaal gebruik, het liefst met brioche met amandelgranita. Veel beter kun je de dag niet beginnen.”

3. Wat is je favoriete snack?

”Dat ligt heel erg aan mijn bui en aan de tijd van het jaar. Nu is het een perzik, omdat ze zo lekker zijn in de zomer. Qua ‘buiten de deur-snacks’ zou ik gaan voor een verse bara, met aardappelsambal.”

4. Als je een ingrediënt zou zijn, wat zou je dan zijn en waarom?

Pimentkorrels. In het Engels heet het allspice en dat vind ik zo’n passende naam. Het is heel veelzijdig, je kunt er veel verschillende smaken in herkennen en het is toepasbaar in veel verschillende gerechten. Hartig en zoet, tropisch of oer-Hollands. Ik heb ongeveer elke week een nieuw lievelingsgerecht of een nieuwe favoriete keuken, dus dat multi-inzetbare past wel.”

Alles over piment: de ‘allspice’ kruidenbesjes

5. Wat serveer je het liefst tijdens een etentje?

”Ik zou het vaker moeten doen, meestal staat er wijn op tafel, maar ik vind het heel leuk om een frisse cocktail te serveren voordat we aan tafel gaan. Iets geïnspireerd op een margarita werkt goed voor het eten vind ik. Dus met iets zuurs – limoen, citroen of tamarinde of zo – iets zoets – rietsuiker, agave of allerlei soorten siropen – en dat gemengd met tequila of mezcal.”

BONUS: Wie moet deze rubriek de volgende keer beantwoorden?

”Ik zou graag mijn vrienden van Restaurant Barracuda Amsterdam willen voordragen. Ze gaan in september een visrestaurant/snackbar openen in Amsterdam-Noord en het gaat fantastisch worden.”

Meer uit de rubriek?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.