Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 14 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Op bezoek in de chocoladefabriek van Chocolatemakers

Het is ze gelukt: Chocolatemakers – twee Amsterdamse chocolademakers die hun eigen chocoladefabriekje runnen in Amsterdam-Noord – maakten een stoere dónkere melkchocolade. Een donkere melkchocolade? Yep. Want in deze reep zit maar liefst 52% cacao. En daardoor heeft -ie héél veel smaak.

Van bean to bar in Amsterdam

Bij een bezoek aan hun fabriek, laat Enver, die Chocolatemakers in 2011 samen met Rodney oprichtte, ons zien hoe zij hun chocoladerepen helemaal van bean to bar maken. Dat betekent dat alle cacaobonen hier direct binnenkomen en ze die zélf branden, malen en verwerken tot chocolade.

Origin chocolade

Bij Chocolatemakers werken ze alleen met origin chocolade: alle cacaobonen die uit Peru komen, blijven de cacaobonen uit Peru. Hetzelfde geldt voor de bonen uit de Dominicaanse Republiek. Er wordt geen blend gemaakt tussen verschillende soorten bonen. Daardoor kun je de authentieke smaak van het land van herkomst van de cacao terugproeven in de chocolade. Ze houden de chocolade dus zo puur mogelijk.

Het branden van bonen versterkt de verdere smaakontwikkeling. Ze stellen de branding bij Chocolatemakers met de hand in, in plaats van die te standaardiseren. Zo kunnen ze de smaak blijven controleren. Ook met overroasted en underroasted kun je de smaak van de cacaobonen sturen.

Cacaodoppen in de thee

Bijzonder is ook dat Chocolatemakers de hele boon brandt, niet alleen de cacao nibs, wat veel andere bedrijven doen. “Dat duurt twee keer zo lang”, vertelt Rodney, maar ook dat is bepalend voor de smaak. Daarna maalt een machine de bonen tot cacao nibs. En de cacaodoppen (kortom: de schilletjes)? Leuk feitje: die worden opgestuurd naar Yogi Tea, die ze verwerkt in de thee.

De nibs worden daarna vermalen tot warme, vloeibare cacaomassa. Daarna laten ze de chocolade concheren, oftewel walsen. De Chocolatemakers voegen tot slot nog een beetje suiker en melkpoeder toe aan de chocolade. Daardoor proef je échte chocolade als je deze repen eet.

chocolatemakers

Wat is échte chocolade?

Als je fan bent van pure chocolade, zal het je weleens zien opgevallen dat er op de verpakking een percentage prijkt. Bijvoorbeeld 60%, 72% of 85%. Bij melkchocolade zien we dat eigenlijk nooit. En dat is ook vaak niet nodig: de meeste melkchocolade – eigenlijk alle melkchocolade die in de supermarkt ligt – bestaat slechts voor 35% uit cacaomassa. En de rest dan? Da’s vooral suiker.

Zonde en ook zó niet nodig, vindt Chocolatemakers. Hun missie is om jou te laten proeven wat échte chocolade is. Van hoge kwaliteit, geproduceerd zonder mens en milieu schade te berokkenen. Met weinig suiker en zonder andere toevoegingen, zodat je het originele karakter van de cacao terug proeft.

Chocolatemakers

Melkchocolade met 52% cacao

Het is de heren bovendien gelukt om een reep melkchocolade te maken met een cacaopercentage van maar liefst 52%. Hun Awajún 52% wordt gemaakt met cacao uit Peru. Die is afkomstig van de Awajún indianen, die wonen en leven in het Amazone regenwoud in het noordoosten van Peru.

Het is al bijzonder dat de boeren een eerlijke prijs krijgen van Chocolatemakers, doordat zij direct met de boeren samenwerken, maar ook de smaak is tof. De Awajún 52% is vol, intens en romig. Dit is een melkchocolade waar weinig suiker in zit, waarin je de karakteristieke smaak van de cacao terug proeft en die ook nog met zorg is gemaakt voor boer en omgeving. Knap staaltje werk!

De reep Awajun 52% is nú te koop via de webshop van Chocolatemakers en bij verkooppunten door heel Nederland.

Awajun 52%

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.