Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 19 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Baijiu: de populairste sterkedrank ter wereld die niemand kent

In China drinken ze het al eeuwen, hier kennen nog maar weinig mensen het: Baijiu. Deze kleurloze sterkedrank is sterk verbonden met de Chinese cultuur, en voor iedere festiviteit vliegen de flessen over de toonbank. Door China’s enorme inwoneraantal is het daarmee ook direct de meest verkochte sterkedrank ter wereld. Inmiddels begint dit graandestillaat zich ook te vestigen op de Westerse markt. Maar wat is Baijiu eigenlijk?

Witte alcohol

Baijiu (voor de verwarring ook soms Shaojiu genoemd) is een gestookte sterkedrank die voornamelijk wordt gemaakt van de graansoort sorghum. Het betekent letterlijk “witte alcohol”, wat ook niet gek is aangezien het alcoholpercentage tussen 40% en 60% ligt.

Het is vergelijkbaar met andere kleurloze sterke dranken zoals wodka, rum en gin. Traditioneel wordt de drank op kamertemperatuur gedronken als een shotje, vaak bij Chinese maaltijden (zoals bijvoorbeeld dit recept voor krokant buikspek uit de oven).

Baijiu met yuzu

Inmiddels begint deze drank in het Westen ook steeds populairder te worden. Zo zijn er meerdere soorten Baijiu te bestellen via Drankdozijn en is de drank in meerdere toko’s te verkrijgen.

Daarnaast is de Britse organisatie The Baijiu Society begonnen met het maken van hedendaagse variaties op de eeuwenoude drank. Door het alcoholpercentage op 40% te houden is hun Baijiu zacht van smaak en ideaal te gebruiken als mixdrank. Daarnaast voegen ze vaak ook fruitsoorten toe, of wordt de Baijiu gebruikt als toevoeging aan een andere drank. Denk aan een versie met yuzu of bier met baijiu.

Gin & Tonic
Bron: Jez Timms, Unsplash

Waar smaakt Baijiu dan naar?

Aangezien Baijiu al letterlijk duizenden jaren wordt geproduceerd heeft de drank een zeer uiteenlopend smaakprofiel, afhankelijk van de destilleermethode, herkomst en gebruikte ingrediënten. Eerst proef je eigenlijk alleen alcohol. Maar net als bij whisky of gin bevat de drank meerdere complexe smaken. Zo wordt de smaak vaak omschreven als bloemig of fruitig. Ook kan de drank een aroma hebben van honing of vanille.

Deze uiteenlopende smaken maken de drank ideaal voor in een cocktail of mixer. Probeer bijvoorbeeld eens een verfrissende Baijiu & Tonic, of doe eens Baijiu in je Mojito in plaats van rum. Wij zijn in ieder geval benieuwd of je het binnenkort ook hier op elke hoek van de straat kan vinden…

Inmiddels zin gekregen in een cocktail?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.