Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 15 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je nuoc cham: de moeder aller sauzen in Vietnam

De Vietnamese keuken? Dat is pho! Noodles! Banh mi! Dipsausjes! En wat dat laatste betreft is er een dipsaus die gerust de moeder aller sauzen in Vietnam genoemd kan worden: nuoc cham.

Wat is nuoc cham precies?

Nuoc cham is een dressing op basis van vissaus (sowieso een heel belangrijk ingrediënt in de Vietnamese keuken), knoflook, suiker, rijstazijn, chilipeper en limoen. Je leest het al: echt zo’n schoolvoorbeeld van Vietnamees koken waarbij véél smaken samenkomen.

Dat maakt de saus ook erg goed te combineren met een grote variatie aan gerechten. Vaak is nuoc cham datgene dat nog mist om een gerecht helemaal kloppend te maken.

In An An, een geweldig kookboek met Vietnamese familierecepten, lezen we dat de dressing door het hele land geserveerd wordt, waarbij de hoeveelheid vissaus in de saus verschilt van regio tot regio.

Bij pannenkoeken, noodles of vlees

Eigenlijk is het simpel: maak je een Vietnamees gerecht, dan kun je nuoc cham met een gerust hart op tafel zetten. Simpelweg omdat het overal wel bij past. Wij gebruiken de saus bijvoorbeeld graag als dip voor Banh Xeo, die knalgele Vietnamese kurkumaflensjes.

Ook bij vlees smaakt de saus erg goed, denk aan frisse salades met reepjes biefstuk of gerechten met buikspek. En of je nou spring- of summer rolls maakt, ook hier is nuoc cham een goed gekozen dip. Favoriet van Culy’s Winnie: de dipsaus door rijstnoodles husselen en aftoppen met groenten, verse kruiden en pinda’s – ideaal als thuiswerklunch.

Vietnamese pannenkoek recept: Banh Xeo
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je nuoc cham

In nog geen 10 minuten maak je de dressing zelf. Dat is geen hogere wiskunde, maar de juiste verhoudingen zijn zoals altijd cruciaal.

Wij vinden het recept uit An An misschien wel het allerlekkerste. Hierbij wordt suiker eerst samen met knoflook en chilipeper in een vijzel gestampt en daarna door de rest van de ingrediënten geroerd, tot de suiker opgelost is. Ook lekker aan dit recept is dat zowel citroen als limoen worden gebruikt, veel recepten gaan alleen voor die laatste. Die combinatie van de twee citrusvruchten maakt de dressing echter gigantisch goed.

Toch liever online een recept vinden? Ons eigen recept voor nuoc cham is iets eenvoudiger en daarmee een handig basisrecept. Nuoc cham bewaar je in een afgesloten potje in de koelkast, zo’n twee weken.

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Zo maak je nuoc cham: de moeder aller sauzen in Vietnam
Sluiten