Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Restaurants 14 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Bij visrestaurant Blue Bar 1 in Utrecht weten ze wel van wanten met zeewier

In de nieuwe culinaire pijpenla aan de Donkere Gaard in Utrecht, is visbar Blue Bar 1 geopend (van de mensen achter Goesting). Of beter gezegd een Hollandse waterbar, want je eet er niet alleen vis.

Krakend verse vis eet je het allerliefst direct aan zee. Maar wacht eens even: Nederland lígt direct aan de Noordzee. En omdat ons landje zo mini is, hebben ze ook in Utrecht het beste wat de Hollandse wateren te bieden hebben. Want wat goed is hoeft niet van ver te komen, snappen de mensen achter het nieuwe vis- en plantaardige zeewierrestaurant Blue Bar 1 in de Utrechtse binnenstad.

Lokaler wordt het niet

De hele dag door kun je hier genieten van de beste vangst uit de Noordzee en binnenlandse wateren: zowel schaal- en schelpdieren als Noordzeevis, zeegroenten en zeewier.

Dat er geen vlees op de kaart staat, is heel bewust. In Tijdgeest vertelt chef-kok Steven Grimmelt (42) dat hij het fijn zou vinden als mensen minder vlees eten en meer op duurzaamheid letten. Hij is een kok met idealen.

Blue Bar 1 Utrecht
Bron: Blue Bar 1 Utrecht

Op het menu bij Blue Bar 1

Het overzichtelijke all day menu biedt een mix van plantaardig en vis, en pendelt tussen comfort food en spannende creaties. Ons oog valt op drie gerechten. De gerookte mosseltjes die geserveerd worden met toast. De Seawharma (van Dutch Weed Burger) op flatbread met zeesla en chlorella (een kleine, eencellige groene zoetwateralg).

Én de chawanmushi: een hartige Japanse custard die hier geserveerd wordt met een scharrelei, dashi en uiteraard: wakamé, die heerlijke zeewiersalade. Naar deze comfort food gerechten zijn we extra nieuwsgierig.

Comfort uit de zee

Er staan allemaal heerlijke bistroklassiekers op de kaart die een zee-upgrade hebben gekregen van de chef. Zo zijn de bitterballen hier gevuld met een zeewierragout, is de rillette van makreel en niet van gans, de burger gemaakt met shiitake en wakamé en zit er op de tosti een plantaardige tonijn. Ha, en zelfs de hummus is verrijkt met de groene zeeplant!

Duurzaam

Weleens gehoord van Amerikaanse rode rivierkreeft? De Nederlandse wateren zitten vol met deze exoot. Zo vol dat ze echt een plaag zijn. Die mogen dus best wel gegeten worden. Chef Steven Grimmelt maakt er viskoekjes van en zet er een frisse citroenmayonnaise naast. Met het eten van zo’n viskoekje dragen we dus bij aan het ecosysteem onderwater, lekker én duurzaam.

Grimmelt: “We hebben ook een veganistische burger, veganistische shoarma en veganistische tuna melt op de kaart, allemaal op basis van zeewier. We werken daarvoor samen met start-ups, vaak gelinkt aan de Universiteit van Wageningen, een van hen is de Dutch Sea Weed Group, die duurzaam wier teelt in de Oosterschelde. Die industrie staat nog in de kinderschoenen, er valt zo veel te ontdekken. Niet alleen in wier trouwens, ook met algen en zeegroenten zijn er veel mogelijkheden.”

Blue Bar 1 Specials

Dacht je dat je hier alleen hapjes en comfort food kon eten, dan wordt je blij verrast met het zien van de specials. De ceviche van beekridder – een van origine IJslandse zoetwatervis die wordt gekweekt in de Achterhoek – komt met een sinaasappel-jalapeñogranité en zeekraal.

Er is Noordzee krabbenpoot, slow escargots (slome slakken die ook nog een heel langzaam worden gegaard, gokken we) met traditionele knoflook-peterselieboter en een sashimi van yellowtail. Wat een menu!

Het adres van Blue Bar 1:

Donkere Gaard 2, Utrecht

Kijk voor actuele info en openingstijden op de website

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.