Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 5 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over nasu dengaku: die onvergetelijk lekkere Japanse sticky aubergine

Misschien ben je ‘m al wel ‘s tegengekomen op een menukaart, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Feit is dat nasu dengaku je leven gaat verrijken. Deze sticky aubergine heeft alles in huis om ervoor te zorgen dat je niet op kunt houden met eten: het is zoet, zout, sticky en zacht. Het gerecht is Japans van oorsprong en toevallig ook nog eens hartstikke veganistisch.

Alles over nasu dengaku

Er zijn van die gerechten waarbij je denkt: waarom is dit niet eerder in mijn leven gekomen? 9 van de 10 keer gaat het dan om gerechten die niet eens heel ingewikkeld zijn, maar uit kwalitatief goede ingrediënten bestaan, enige vorm van techniek behelsen en iets met je doen op het gebied van smaak en structuur. Zo ook nasu dengaku.

Japan

Niet heel gek dat dit umamibommetje uit Japan komt. Nasu is dan ook Japans voor aubergine en dengaku zegt meer over de bereidingswijze: traditioneel boven het vuur gegrild en voorzien van een misoglazuur. Het resultaat: een supersmaakvol Japans bijgerecht met rokerige, zoete én zoute tonen.

Sticky aubergine

De glaze van de nasu dengaku kan het gerecht maken of breken. Gelukkig is ‘ie niet al te moeilijk om te maken, zo lang je de miso – die je trouwens ook zelf kunt maken -, mirin,  sake, sojasaus en suiker maar niet achterwege laat.

Nog meer goed nieuws: zowel de slanke lange aubergines als de kleine ronde variant lenen zich uitstekend voor nasu dengaku. Let wel: hoe groter de aubergine, hoe meer kans op minder smaak.

> Lees ook: Dol op de Japanse keuken? Deze ingrediënten moet je dan echt in huis hebben

Culy

Tips voor het maken van nasu dengaku

Verder zeer belangrijk: nadat je de aubergines hebt gehalveerd, is het van levensbelang dat je deze insnijdt in het vruchtvlees. Dit zorgt ervoor dat de aubergine sneller en gelijkmatiger gaart en vooral lekker veel van de miso glaze opneemt.

Voor een rokerige smaak is het verstandig om de aubergine boven open vuur te grillen, maar omdat niet iedereen een barbecue heeft klaarstaan in z’n buitenkeuken, kan het ook prima in de oven – eindig dan wel in grillstand -, een gietijzeren pan of een grillpan.

Hoe maak je het zelf

Loopt het water je al in de mond? Snappen we. Heb je de aubergines en de overige ingrediënten eenmaal in huis, ga dan aan de slag met dit recept voor nasu dengaku. Verorber ‘m erna als voorgerecht, als bijgerecht of gewoon als hoofdgerecht geserveerd met witte rijst.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.