Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Zweedse havermoutkoekjes met chocolade

De Zweden hebben niet alleen fika en lagom (de Zweedse lifestyle van niet teveel en niet te weinig): ze hebben ook verdomd lekkere koekjes. Havreflarn heten die: Zweedse havermoutkoekjes met chocolade. Dúbbele havermoutkoekjes, welteverstaan.

Wat deze Zweedse havermoutkoekjes zo lekker maakt, is dat je twee koekjes aan elkaar ‘lijmt’ met chocolade. Zo krijg je extra crispy cookies en ook nog chocolade bovendien.

Ze zijn heel snel te maken, dus is er visite op komst, dan weet je wat je te doen staat. En als je ze even in de koelkast legt nadat je ze door de chocolade hebt gehaald, kun je er net zo snel je tanden in zetten.

> Probeer ook eens deze koekjes: waanzinnige shortbread cookies met chocolade en zeezout

havreflarn: Zweedse havermoutkoekjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze Zweedse havermoutkoekjes

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet twee bakplaten met bakpapier klaar.

Meng in een keukenmachine de havermout met de suiker, gesmolten boter en het ei.

Voeg een snuf zout toe en zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel. Meng door elkaar met een spatel of lepel.

Maak 20 balletjes van het koekjesdeeg, ongeveer ter grootte van een euromunt. Verspreid ze over de bakplaten en zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes, want ze zullen erg uitlopen.

Druk de balletjes een beetje plat met de achterkant van een lepel (tip: als je die eerst even nat maakt onder de kraan, blijft het deeg niet zo plakken). Zet ze daarna 7 minuten in de oven, draai de bakplaten om en bak ze dan nog 3 tot 4 minuten. De koekjes moeten goudbruin zijn.

Laat de Zweedse havermoutkoekjes afkoelen en smelt ondertussen de chocolade au bain marie.

Haal de afgekoelde (!) koekjes met de onderkant door de gesmolten chocolade en leg steeds twee koekjes met de chocolade-kant op elkaar. Laat de chocolade uitharden, eventueel in de koelkast.

Zweedse havermoutkoekjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.