Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

M’hanncha: een Marokkaanse taart in de vorm van een slang

Een gerecht met de Engelse benaming snake pie of snake cake? Daar moeten we meer van weten. Officieel heet dit Marokkaanse gerecht M’hanncha. En het lijkt op een slang.

Maar dan wel een – meestal – zoete slang, met de smaken van kaneel, amandel, pistache en/of rozenwater.

M’hanncha is een traditioneel Marokkaans gerecht, gemaakt van filodeeg. Het lijkt op baklava, maar de vorm is wel degelijk anders. Want voor M’hanncha wordt een lange lap filodeeg gevuld en vervolgens opgerold tot een slang. Die slang gaat daarna in een ronde bakvorm.

Knapperige laagjes

Qua smaken en texturen blijven we een beetje in de buurt van baklava: het filodeeg wordt bestreken met een goede hoeveelheid boter en zet bij het bakken uit tot verschillende, heerlijk knapperige laagjes. De vulling is traditioneel een mengsel van gemalen amandelen, oranjebloesemwater en suiker.

Het deeg wordt strak opgerold tot een lange slang en vervolgens in een ronde bakvorm geplooid. Een beetje als een slapende slang. Na het bakken gaat er poedersuiker en kaneel overheen. Daarna wordt het in punten gesneden. En je kunt je vast wel voorstellen hoe heerlijk zoet die smaken…

Mucho M’hanncha

Maar met die vulling kun je natuurlijk tig kanten op. Want M’hanncha is dan wel vaak zoet, maar er bestaan ook hartige versies. Ga je voor zoet, vul ‘m dan met amandelen en pistachenoten. Of met honing, kaneel en oranjebloesemwater. Hier vind je een supermooi recept voor een zoete M’hanncha met amandelen, rozenwater en pistachenoten.

Andere keren wordt een hartige versie gemaakt, bijvoorbeeld met groenten en granen, zoals deze vegan M’hanncha van Jamie Oliver. Of maak een klassieke combi: spinazie en feta.

Zet er een potje Marokkaanse muntthee bij en geniet.

M'hanncha Marokkaans filodeeg

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.