Redactie
Redactie Inspiratie 11 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Alles over rozenwater (en hoe het zelf te maken)

Rozenwater is een veel gebruikt ingrediënt in het Midden-Oosten en in India. Ook wij zijn er dol op, maar je moet wél weten hoe het te gebruiken!

Wat is rozenwater precies?

Rozenwater is een destillaat van etherische rozenolie dat gemaakt wordt van rozenblaadjes. Verwar het niet met rozensiroop, want dat is suikerwater waar rode kleurstof in zit en maar een heel klein beetje rozenwater. En verwar het ook zeker niet met cosmetisch rozenwater: dit is niet eetbaar!

Bron: Flickr

Zelf maken

Je kunt rozenwater ook heel goed zelf maken. Op deze website vonden we een goed recept.

  • 250 gram eetbare rozenblaadjes
  • 300 milliliter gedestilleerd water (te koop bij de apotheek, let op dat je wel de eetbare variant koopt!) of heel zuiver bronwater
  • Een pan van roestvrij staal
  • Een fles van 250 milliliter
  • Een trechter

Giet het water in de pan en doe hier de rozenblaadjes bij. Verfrommel ze desnoods een beetje zodat ze onder water komen te staan. Breng het water vervolgens aan de kook en blijf goed opletten dat het water niet verdampt en roer regelmatig door de pan. Doe tussendoor wel de deksel op de pan, zodat er niet te veel geuren verloren gaan.

Zet het vuur nu laag en laat dit twee uur staan, maar blijf het wel af en toe in de gaten houden. Na deze twee uur giet je het rozenwater in een fles (door middel van een trechter die ook de rozenblaadjes tegenhoudt). Laat het nu verder afkoelen en je hebt een heerlijke fles homemade rozenwater.

Bron: Flickr

Maar wat doe je ermee…?

Rozenwater is een geurige toevoeging in gerechten en wordt vooral gebruikt in desserts en andere zoete lekkernijen.

Erg lekker is om een paar druppeltjes samen met wat takjes munt of komkommerschil in je karaf met water te doen. Als je mensen over de vloer hebt, geeft dat ze een beetje een verrassingsgevoel, want zo’n frisse smaak verwachten ze vaak niet! En het is ook nog eens lekker.

Je kunt er ook een siroop mee maken. Hiervoor kook je 2 eetlepels rozenwater 5 minuten in een steelpannetje koken, met zo’n 180 milliliter honing en 100 milliliter water.

Bron: Flickr

Of maak deze gevulde dadels met amandelen en rozenwater. Het recept vind je hier.

Rozenwater wordt soms (vooral in het Midden-Oosten en India) ook in hartige gerechten gebruikt. Giet bijvoorbeeld een paar drupjes over gebraden kip met saffraan, of gebruik het in een couscoussalade.

Koop rozenwater bij de toko, Midden-Oosterse winkels of online.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.