Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Marcona-amandelen: de crème de la crème onder de amandelen

Chefs gebruiken graag Marcona-amandelen. Dus nee, niet zomaar amandelen: het moeten die van Marcona zijn. Want die verschillen toch net even van gewone amandelen. Wat maakt ze zo bijzonder?

Queen Almond

De Queen Almond noemen ze de Marcona-amandel ook wel. Want wat San Marzano-tomaten zijn in de wereld van de tomaat, zijn Marcona-amandelen in de wereld der amandel. Ze zijn iets ronder, molliger, zoeter en iets zachter dan gewone amandelen. En, zo vinden veel mensen, daarmee lekkerder dan hun doorsnee broertje.

De smaak wordt vaak vergeleken met die van macadamianoten, die ook zo’n lekker zoete, volle, vettige smaak hebben.

Marcona-amandelen

Op en top Spaans

Misschien wist je het al, maar amandelen groeien aan de amandelboom. Het zijn de zaden van die boom, om precies te zijn. De harde schil van de steenvrucht wordt gekraakt, waarna je een amandel met een vliesje overhoudt. Door de amandelen te blancheren, verwijder je het vlies.

Over het algemeen zijn amandelen afkomstig uit Californië: daar zijn ze het belangrijkste exportgewas. Op de tweede plaats komt Australië en Spanje is nummer drie.

Er komen alleen in Spanje al honderden variëteiten van de amandel voor, en Marcona is daar een van. Deze soort groeit exclusief in Spanje, vooral langs de Mediterraanse kust.

Marcona-amandelen

Nougat

De amandel wordt veelal gebruikt in nougat, zoals de Spaanse variant daarvan: turrón. Maar de noten zijn ook een favoriet type fingerfood bij een glas wijn of een kaasplankje. Ze worden daarvoor vaak gefrituurd in olie, zodat ze extra knapperig worden. Een beetje zout erop en je hebt een zalige delicatesse.

Het is ook lekker om ze te kruiden, bijvoorbeeld met gerookt paprikapoeder, rozemarijn of – verrassend! – lavendel.

Je kunt Marcona-amandelen veelal kopen bij delicatessenwinkels (bijvoorbeeld bij STACH), bij de kaaswinkel en op AH.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.