Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 14 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

De caesarsalade maar dan nét even anders: dat lukt met deze ideeën

Liefhebbers en tegenstanders van salades zijn het vaak over één salade eens: de caesarsalade is er een om te koesteren. We zien ‘m dan ook weer overal opduiken, en niet alleen in de klassieke gedaante. Met deze ideeën tover je de salade om tot een versie waar je minstens zo blij van wordt.

En ja, we horen vaak dat je aan een echte klassieker niet mag komen, en toch doen we het gewoon.

Met deze ideeën maak je een caesarsalade 2.0

De originele caesarsalade – zo komt ‘ie trouwens aan z’n naam – bestaat uit Romaine sla, ei, (Parmezaanse) kaas, croutons, citroensap, knoflook, ansjovis en olijfolie. Het is niet voor niets dat menig liefhebber zweert bij de basis: de klassieke ingrediënten.

Culy Homemade: Caesar salade met kippendijen en spek

Net even anders

Zoals wel vaker gebeurt bij klassiekers en bij meerdere beroemde salades, kwam daar plots tóch de behoefte om het net even anders aan te pakken. Zo werd er flink gediscussieerd over de caesarsalade  – of ‘caesar-achtige’ salade – van Yvette van Boven in de Volkskrant. We zagen er aardappelen in de vorm van rösti opduiken, en een dressing op basis van kalamata-olijven. Even schrikken voor de conservatieve salade-eter, verfrissend voor de vegan salade-liefhebbers.

Alternatieve smaakmakers

Nu kun je de 2.0 versie op verschillende manieren aanpakken. De meest voor de hand liggende methode is natuurlijk het inwisselen van ingrediënten, zonder aan smaak te verliezen uiteraard. Voeg bijvoorbeeld ingrediënten toe, zoals we bij dit recept voor caesarsalade met avocado en uitgebakken pancetta hebben gedaan of deze versie met kippendijen.

Caesar salade met kip en spek
Bron: Culy.nl

Andere bereidingen

Varieer ook eens met de bereiding van de klassieke ingrediënten. Zo aten wij bij Stacks in Amsterdam een onvergetelijke versie met gegrilde sla, rijkelijk overgoten met de ansjovisdressing. Of gooi het hele concept om en ga voor een een compleet ander gerecht. Deze caesar op een broodje bijvoorbeeld of bereid de salade een keer in de vorm van een pizza, Niet iedereen zal er achterstaan, maar zo lang het lekker blijft, zien wij geen probleem.

Meer salades:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.