Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 9 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Nooit meer saai en smaakloos: alles dat je moet weten voor een killer couscous salade

Er zijn nog zekerheden in het leven en couscoussalades zijn er daar één van. Couscous salade is namelijk al-tijd een goed idee. Daarom vonden we ‘t tijd álle info over couscous salades te bundelen in een overzichtelijk artikel. Et voila: je couscous salade dossier.

Want wat is nu ‘t verschil tussen ‘gewone’ en parelcouscous en hoe stoom je de graansoort nu eigenlijk écht goed? We behandelen dit soort vragen met liefde.

Waar komt couscous vandaan?

Even klassikaal, want voordat we beginnen aan een volledig couscous dossier is ‘t belangrijk te weten waar deze graansoort vandaan komt en waar je nu eigenlijk mee te maken hebt.

Couscous is de verzamelnaam voor gestoomde korrels van durumtarwe. Durumtarwe is dan weer een graansoort met een grote harde korrel. Stoom je deze goed, dan krijg je couscous.

Het gerecht wordt vaak foutief geassocieerd met de Midden-Oosterse keuken, want ‘t komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Met name in landen als Marokko, Algerije, Tunesië en Libië is couscous de orde van de dag.

couscous salade stock unsplash
Bron: Unsplash

Couscous versus parelcouscous

Couscous en parelcouscous worden vaak in één adem genoemd, toch verschillen de twee wel degelijk van elkaar. Zo wordt couscous gemaakt van durumtarwe en wordt ‘t (traditioneel) met de hand gerold en gestoomd. Parelcouscous wordt ook gemaakt van tarwe maar wordt anders verwerkt waardoor de vorm en textuur anders is. Zo is parelcouscous bijna een pastasoort te noemen, terwijl couscous echt een graansoort ‘blijft.’

Maakt men een couscous salade, dan wordt er vaak gegrepen naar parelcouscous. De balletjes zijn groter, pasta-achtig en lijken daardoor sneller te vullen. Ook is de smaak van de parelcouscous iets meer nootachtig, een goede basis biedend voor een salade.

Toch maak je ook prima een salade van gewone couscous, maar is ‘t wel aan te raden iets anders met je salade om te gaan. Maak bijvoorbeeld een smaakvolle dressing die de couscouskorrels helemaal op kunnen zuigen en zorg voor andere ingrediënten die een beetje bite hebben.

Hoe stoom je couscous?

Wil je een couscous salade maken, dan dien je de durumtarwe goed te stomen. En we begrijpen: we zijn in de keuken af en toe liever lui dan moe, dus vaak hebben we geen zin ons aan de traditionele regels te houden.

Toch raden we je sterk aan dit wél te doen. Je salade wordt namelijk écht lekkerder als je de tarwesoort op de juiste manier bereidt en er hierna een salade van maakt.

Wat goed stomen voor voordelen heeft? De korrels blijven losser en luchtiger. Stoom je niet juist of laat je ‘t niet vaak genoeg luchten, dan krijg je een kleverige boel wat na het eten voelt als een blok in je maag. Geen pretje dus!

couscous salade stock unsplash
Bron: Unsplash

De lekkerste recepten voor couscous salade

We kunnen een couscous dossier natuurlijk niet eindigen zónder onze favoriete recepten met je te delen.

Supersnelle couscous salade met feta, rucola en perzik

Een salade die niet alleen vult, maar ook nog eens de juiste hoeveelheid fris, vet en verrukkelijk heeft. De feta maakt ‘m lekker zout, terwijl de perzik juist zorgt voor dat ‘zoetje.’ Verslavend lekker!

> Naar recept: Supersnelle couscous salade met feta, rucola en perzik

Kruidige couscous salade met worstjes, feta en avocado

Avocado in een salade van durumtarwe? Ja, waarom niet eigenlijk. Zeker in combinatie met de worstjes en feta blijkt de groene vetvrucht een succesnummer. Oh, en couscous en een worstje is natuurlijk altijd een goed idee.

> Naar recept: Kruidige couscous salade met worstjes, feta en avocado

Israëlische couscous salade met venkel, granaatappel en hazelnoten

‘t Lijkt ineens een stuk lastiger te maken omdat de titel van ‘t gerecht een land bevat, maar geen zorgen. Israëlische couscous is parelcouscous en dat maakt ‘t allemaal direct een stuk behapbaarder.

> Naar recept: Israëlische couscous salade met venkel, granaatappel en hazelnoten

Couscous salade met kerrie, rokerige aubergine en dilleyoghurt

Couscous salade smakeloos en saai? Niet als ‘t aan ons ligt. Deze variant met rokerige aubergine, kerrie en dilleyoghurt heeft alles dat je je maar kunt wensen. Nog niet tevree? Een lamsworstje erbij doet wonderen.

couscous salade met kerrie, gerookte aubergine en dilleyoghurt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Couscous salade met kerrie, rokerige aubergine en dilleyoghurt

Parelcouscous salade met zoete aardappel, feta en granaatappel

Wat je in een couscous salade bijna altijd terugvindt? Granaatappelpitjes. Volgens Culy’s Martine een zeer overgewaardeerd ingrediënt, maar in een couscous salade zorgen de knapperige, zure pitjes bijna elke hap voor een gezellige smaakexplosie. Ook wel eens leuk!

parelcouscoussalade met zoete aardappel, feta & granaatappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Parelcouscous salade met zoete aardappel, feta en granaatappel

Van salade tot soep: alles over parelcouscous

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.