Het lekkerste op Lowlands 2025: birria taco’s, mitraillette en een geheime wijnbar
Er zijn mensen die tijdens Lowlands 2025 hun tent opzetten, het blokkenschema erbij pakken en hun hele weekend plannen rondom de muziek. En er zijn ook mensen zoals wij. Mensen die zich eerst afvragen: wat eten we eigenlijk op het festival dit jaar? Dit zijn onze must-eats voor Lowlands!
Lowlands is wat ons betreft misschien wel het beste eetfestival van Nederland. Hier geen muffe friet, matige loempia’s of teleurstellende pizza’s. Je kunt er oesters slurpen, okonomiyaki bestellen en birria taco’s wegtikken tussen de optredens door.
Sommige foodstands kennen we inmiddels al. En die zijn zó goed dat we ze elk jaar weer opnieuw opzoeken. Andere dingen zijn nieuw, klinken veelbelovend of zijn gewoon te prikkelend om niet te proberen.
Hieronder onze lijst met tips die je maag vullen je kennis laten maken met de échte culinaire headliners.
Onze favoriete zomerpasta helemaal uit één pan (nu al een campingklassieker!)
Van bisque tot baconhotdog: dit wil je eten op Lowlands 2025
1. Okonomiyaki & gefrituurde bloemkool
De beroemde Japanse hartige pannenkoek met kool, saus en bonito flakes blijft een van onze absolute festivalfavorieten. Maar wat je daarnaast echt niet mag overslaan is de gefrituurde bloemkool bij dezelfde stand.
Die is knapperig, zout, licht pittig en vast net zo verslavend als de eerste keer dat we ‘m proefden. Dit is zo’n gerecht dat je na het eerste bakje direct opnieuw bestelt.
2. Bisque van langoustine en mosselpannetjes bij Visafslag
Bisque van langoustine op een festival? We hadden het zelf niet durven verzinnen. Maar het staat op het menu, samen met pannetjes mosselen en andere soorten vis.
Als de vis vers is en de bisque écht romig en diep van smaak, dan hebben we hier een nieuwe topfavoriet te pakken. Staat dus hoog op onze te-proeven-lijst.
3. De bhaji burger van Flevofood
Een vegaburger van bhaji (gefrituurde gekruide ui)? Klinkt als de perfecte combi van crunch, pit en comfort. Flevofood werkt met lokale producten en dat proef je. In dit geval: uien uit de Flevopolder in Indiase style.
4. Asian Toast: dupe van Chun Café of verrassend goed?
Deze Asian toast roept meteen associaties op met Chun Café in Amsterdam: dik melkbrood, ei, spicy sausjes. Maar of het een geslaagde kopie is of een eigen karakter heeft, moet nog blijken.
Eerlijk: we zijn sceptisch én nieuwsgierig. Eén ding is zeker: als het brood goed is en de saus klopt, dan zijn we verkocht.
5. Jord Althuizen: koning van de barbecue
Lowlands 2025 zonder barbecuekoning Jord Althuizen is geen Lowlands. Zijn birria taco’s zijn messy, sappig en bomvol smaak. Ook zijn Smokey BBQ is elke keer weer raak. Deze man weet hoe je vuur moet temmen en vlees moet behandelen. Geen discussie, gewoon halen.
Onze ultieme favoriet van het Smokey Goodness-imperium zal je misschien verrassen. Dat is namelijk Fiery Veggies, de vegetarische tak van carnivoor Althuizen. Verwacht heerlijk platbrood met pompoen en andere lekkere groentes van de grill.
Birria taco’s (Mexicaanse taco’s met véél kaas die je in een bouillon doopt)
6. Hans Worst: dik, vet en lekker
Deze Rotterdamse Lowlands-klassieker is geen gewone hotdog. Het motto van Hans Worst is dik, vet en lekker en dat maakt hij helemaal waar. Wat je krijgt?
Een hotdogbroodje gevuld met kaassaus en worst, omwikkeld met bacon, gebakken op de plaat en afgetopt met een geheime stroperige saus én rauwe andijvie. Ja, echt. Wie dit ook maar één keer eet, is verkocht.
Extra lange New York style hotdogs (dankzij deze geniale hack)
7. Cesar Majorana’s wijnbar
Nieuw dit jaar én nu al een legende in de dop: de wijnbar van Cesar Majorana. Iedere avond om 23.00 uur gaat er een geheime wijnkaart open en schuiven er leuke mensen aan, zoals Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig.
Cesar kennende gaat de wijn sowieso goed zijn. We zijn er. Zonder twijfel.
@cesarforever666 backstory: ik heb dit jaar een wijnbar op lowlands. en wilde nog een keer vertellen hoe dat zo gebeurde. nee ik ga nooit snitchen wie de koelkast heeft gesloopt maar ik was het sws niet ✋ oh en geheime wijnkaart. vraag me er naar 🎉 ik neem mooie flessen mee vragen? stel ze 👇
8. De Mitraillette: de comeback van het jaar
De Belgische alles-in-één snack is terug van weggeweest. Na een jaar afwezigheid kunnen we weer los op dit kolossale stokbrood gevuld met vlees, friet en saus.
Het is grof, vet, machtig en op precies het juiste moment (lees: ergens tussen honger en kater) absoluut onweerstaanbaar. Lowlands 2025 is niet compleet zonder!
9. Amaro’s Vuurkeuken
Open vuur + vis = potentieel topgerecht. Bij Amaro’s worden espettos (spiesen) gegrild op de ouderwetse manier. Niet alleen vis overigens, want naast sardines vind je er ook Piri piri met couscous, kippenbouten en broodjes verse chorizo. Als je het ons vraagt kan dit zomaar dé plek zijn waar we nog dagen over napraten.
10. Een fatsoenlijk ontbijt op de camping van Campina
Opstaan op Lowlands is niet altijd een feest: je bent brak, je tent is te warm en het enige wat je wil is iets voedzaams – lees: geen knakworst – vóór je weer het terrein op strompelt. Dit jaar is er voor het eerst iets nieuws te vinden tussen camping 2 en 3: de Campina Br(e)akfast Barn.
Geen afbakcroissant of kleffe tosti, maar ontbijtbowls en smoothies die je daadwerkelijk een beetje op gang helpen. En met namen als Katerkraker en Nadorstlesser zijn we verkocht. Ook lekker: het is open tussen 9:00 en 16:00 uur, dus ook geschikt voor de langslapers.
11. Caribische pastechi & Johnny cake
Pastechi (gevuld pasteitje) en Johnny cake (zoet broodje) zijn Caribisch comfortfood dat je niet zomaar tegenkomt op een festival.
Verwacht kruidige vulling, zacht deeg en iets wat je even helemaal ergens anders doet wanen. Klinkt perfect als vroege lunch of Late Night snack. Vorig jaar waren er ook verrassingspop-ups van o.a. The Jollof Club bij deze stand, dus houd hun socials in de gaten voor deze editie…
12. Alles van Peperwortel
Libanees eten op Lowlands is altijd een goed idee. Bij Peperwortel draait het om verse, frisse gerechten als falafel, hummus en tabouleh. Perfect voor wie even genoeg heeft van alles wat uit de frituur komt.
En: het is de beste prijs-kwaliteit van het hele terrein. We zeggen het maar vast.
13. Beef Chief: de beste burger van Nederland
Vorig jaar was het een doorslaand succes, dus natuurlijk is Beef Chief weer van de partij. Wat ons betreft: de beste hamburger van Nederland.
Alles klopt: het vlees, het broodje, de sauzen. Dit is niet zo’n ‘meh’ festivalburger, dit is er eentje waarvoor je graag even in de rij staat.
14. Het Lowlands-biertje van Oedipus
Geen festival zonder speciaalbiertje. Bij Oedipus tappen ze elk jaar iets bijzonders, speciaal voor Lowlands. Of het nou fris, fruitig of stevig is: het past altijd bij het moment.
Perfect om je eten op Lowlands 2025 mee weg te spoelen – of gewoon even in het gras van te genieten.
Meer festival-food:
- 11 recepten voor op de camping, in de camper of op een festival (met 1 pitje dus!
- Eten meenemen naar de festivalcamping: de lijst der lijsten
- Barbecue-blunders: deze fouten maakt (bijna) iedereen, en zó voorkom je ze
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2Feten-op-lowlands-2.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F03%2FBisque-2-1.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F04%2Fbhaji-stock.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F04%2FDSC00046.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2Fcampina-lowlands-2025.jpg)