Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 3 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

De zomer komt eraan! 7 x de leukste zomerkookboeken

De zomer komt er aan en die gaan we vullen met het lezen van kookboeken. Op de Culy redactie nemen we zelfs kookboeken mee op vakantie in plaats van een roman. Oké, laten we wel eerlijk zijn: één roman mag wel mee in de koffer. Kookboeken zijn tegenwoordig vaak zoveel meer dan alleen recepten. Ze bevatten ook achtergrondverhalen, mooie ingrediënten, inspiratie en vergeet niet de adembenemende foto’s. Kookboeken worden romans, complete naslagwerken of kookbijbels.

Prachtige exemplaren om jezelf in te verliezen of als prop op het aanrecht. Je weet wel in zo’n handige standaard. Je ziet: we love kookboeken. En dan helemaal in de zomer.

Kookboeken voor de zomer

We zetten onze favoriete kookboeken voor deze zomer op een rijtje. Welke neem jij mee naar het strand?

1. Eat this! van de Blendbrothers

In een tijd waarin we groente meer en meer gaan waarderen in allerlei vormen, maten en bereidingswijzen, mag dit boek niet ontbreken in je (kook)boekenkast. In Eat this! van de Zeeuwse Blendbrothers vind je 70 recepten met groente op verschillende manieren. Handig opgedeeld in quick (20 minuten), in between (20-35 minuten) en take your time (35 minuten en langer). Na deze zomer kroon ook jij jezelf een groente-specialist.

Eat this! (Uitgeverij Lannoo) van de Blendbrothers is te koop voor € 25,99

Kookboek Blendbrothers
Bron: Blendbrothers via bol.com

2. Dosia plukt bessen van Dosia Brewer

Dit prachtige kookboek is een ode aan de bes, van aalbes tot druif, van bosbes tot cranberry. Dosia Brewer schrijft inspirerende gerechten met al deze kleine zoet- en zuurbommetjes, inclusief een moestuin- en wildplukgids (leuk om rondom te camping of vakantiehuis te doen!). Culy mocht al een paar recepten prijsgeven.

Dosia plukt bessen (Fontaine uitgevers) van Dosia Brewer is te koop voor 34.99

Kookboek Dosia Brewer
Bron: Dosia Brewer via bol.com

3. Big green egg van James Whetlor

Koken op vlammen: het blijft een magisch schouwspel. Magisch, maar ook een tikkeltje intimiderend misschien? Niet als je beschikt over dit naslagwerk dat je stap voor stap uitlegt hoe het moet. Koken op de Big Green Egg van James Whetlor is er zo één. Met 70 verschillende gerechten voor op de Big Green Egg laat James zien hoe je in no time van beginner tot barbecue-expert transformeert. Dat wil je. Deze zomer nog.

Koken op de Big Green Egg (Manteau) van James Whetlor is te koop voor € 29,99

Kookboek James Whetlor
Bron: James Whetlor via Bol.com

4. Smokey Goodness Lowlands BBQ

Je ziet het al, het wordt barbecueën deze zomer.  In Lowlands BBQ (het dikste BBQ-boek van Jord Althuizen ooit) draait het om culinaire barbecue-inspiratie uit de Lage Landen. En dat is lékker! Met de prachtigste (awardwinning) fotografie en een passie voor koken op vuur, transformeert Jord je snel tot barbecuefanaat. We mochten al een aantal van zijn recepten delen, zoals deze speklappen met een Dutch crunch topping.

Smokey Goodness Lowlands BBQ (Kosmos Uitgevers) van Jord Althuizen is te koop voor € 29,99

5. New Italian van Sergio Herman

Uiteraard mag het nieuwste boek van Sergio Herman niet ontbreken in deze lijst met leukste kookboeken voor de zomer. Met wederom een prachtig boek genaamd New Italian is het volop genieten klassieke Italiaanse gerechten met een eigen karaktervolle twist. Een boek vol met recepten die de Italiaanse menukaart volgen: aperitivo, antipasto, primo, secondo, contorno en dolce. Als je niet op vakantie gaat naar Italië, is dit zomerse kookboek in ieder geval een waardige vervanger. Aanrader!

New Italian (Nijgh & van Ditmar) van Sergio Herman is te koop voor € 35.99

kookboek van sergio herman
Bron: Sergio Herman via bol.com

6. Comida Mexicana van Rosa Cienfuegos

Met Comida Mexicana levert de Mexicaanse Rosa Cienfuegos misschien wel het tofste kookboek af over de Mexicaanse eetcultuur. Rauw, stoer, authentiek en toch ook praktisch, zonder ellenlange lijsten met vage ingrediënten. We like! We schreven al eerder enthousiast over dit boek en weten zeker dat jij dit ook wordt als je erin duikt.  Mexicaanse rijst, taco’s met ham en ananas of Mexicaanse broodjes met aardappel en chorizo: allemaal om ter lekkerst. We kunnen niet kiezen. Jij wel?

Comida Mexicana (Good cook bv) van Rosa Cienfuegos is te koop voor € 25.99

Kookboek Rosia Cienfuegos
Bron: Rosa Cienfuegos via bol.com

7. De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi

Op Instagram maakt Paulami Joshi als Spicetripwithpaulami al enige tijd furore als een trots vertegenwoordiger van de Indiase keuken. In haar jeugd in India leerde zij van haar familie de echte Indiase keuken kennen, koken en van te houden. Gelukkig nam zij die kennis een paar jaar geleden mee naar Nederland en kunnen we naast dagelijks op Instagram ook in deze bijbel de lekkerste Indiase gerechten leren koken. Van curry’s en dahl tot naan en samosa’s. Ze neemt je mee op reis naar India en let op, het is zo lekker, je kunt er verdwalen.

De bijbel van de Indiase keuken ( Carrera) van Paulami Joshi is te koop voor 33.99

Kookboek Paulimi Joshi
Bron: Paulami Joshi via bol.com

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.