Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 2 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Culy Test: dit zijn de lekkerste chocolade paaseitjes uit de supermarkt

Winkeliers weten ons ieder jaar weer te verrassen (en verbazen) met paaseitjes in gekke smaken. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de good old melkchocolade paaseitjes? De Culy-redactie ging op zoek naar het lekkerste melkchocolade paaseitje uit de supermarkt.

Voor deze test richten we ons dus alleen op de klassieke paaseitjes. We pakken de populairste varianten uit bekende supermarkten en winkels. Dit resulteert in de volgende eitjes:

 1. AH huismerk: € 2,29 voor 250 gram
 2. AH Excellent: €3,49 voor 150 gram
 3. M&M’S Moulded choco: €3,99 voor 200 gram
 4. Jumbo huismerk: €2,29 voor 200 gram
 5. Kruidvat: €1,89 voor 200 gram
 6. HEMA: €2,50 voor 175 gram
 7. Gwoon: €3,39 voor 250 gram

De criteria

Tijdens deze test hebben we de paaseitjes blind geproefd. Hierbij hebben we gelet op een aantrekkelijke geur, glans, cacaogehalte en smaak.

De grote melkchocolade paasei-test: wat zijn de lekkerste eitjes? Hoe scoren deze supermarkteitjes volgens het Culy-testpanel? We gaan de zeven soorten hieronder één voor één af, daarna volgt een top 3 van de lekkerste chocoladepaaseitjes uit de supermarkt.

1. AH huismerk

We trappen af met het huismerk van Albert Heijn. Deze eitjes zijn klein van stuk en hebben het kenmerkende blauwe aluminiumfolie om zich heen gewikkeld. Nancy: “Is aluminiumfolie eigenlijk nog wel van deze tijd?”.

Enfin, dat is een discussie voor een andere keer: hoe smaken de eieren? Ze zijn vooral keihard. Melvin: “Je breekt er bijna je tanden op.” De chocolade is erg droog van smaak en voelt bijna muffig aan. Melvin: “Alsof ze de voorraad van vorig jaar er nog tussen hebben gestopt, niet lekker”.

Cijfer: 2/5

Melkchocolade paaseitjes test
Nancy van Batenburg voor Culy

2. AH Excellent

Zelfde winkel, ander eitje: Albert Heijn Excellent. Deze eitjes zitten los in het zakje. Géén aluminiumfolie dus. De eitjes zijn vrij groot en hebben een leuk krokodillenpatroontje. De eitjes glanzen mooi en ruiken lekker.

Er zit veel lucht in de eitjes (positief!). Hierdoor smaken ze minder zwaar dan je denkt. Nancy: “Wat een romigheid, hier blijf je van eten.” De chocolade voelt niet te vettig aan in je mond en kent een mooie verhouding tussen suiker en chocolade. “Het brandt niet na in je keel zoals je dat met hele goedkope chocolade vaak hebt, erg lekker”, zegt Melvin.

4,5/5

Paaseitjes test
Nancy van Batenburg voor Culy

3. M&M’S Moulded choco paaseitjes

De test is blind, maar de wikkel verraadt al welke paaseitjes dit zijn: M&M prijkt groot op de verpakking. Deze eitjes zijn veruit de kleinste van allemaal en hebben allemaal een mooie glans.

Bij de eerste hap worden we gelijk al verrast: Er zitten piepkleine M&M’s in de eitjes verstopt. “Een hele leuke verrassing en lekker voor de afwisseling in structuur”, aldus Nancy. Het tweede dat opvalt is dat de eitjes van het Amerikaanse vooral heel erg zoet zijn. Melvin: “De textuur verbloemt de zoetigheid een beetje, als je er hier een paar van eet, ben je de hele middag aan het stuiteren.”

Cijfer 3/5

M&M's paaseitjes
Nancy van Batenburg voor Culy

4. Jumbo huismerk

Deze eitjes zijn erg licht van kleur; daar kan niet veel cacao in zitten. Maar voordat we de eitjes goed kunnen proeven, banen we ons eerst een weg door de hardheid van het eitje. Melvin: “Als je dacht dat de eerste eitjes hard waren heb je deze nog niet geproefd. Het zijn net kogels, zo hard.” De eitjes blijken zo hard te zijn dat het ten koste van de smaak gaat. “Tsja, wat moet je er van vinden. Ze zijn vettig en smaken weeïg”, zegt Nancy. Het eitje brokkelt af in je mond en heeft een droge nasmaak.

Cijfer 2,5/5

Test Lekkerste paaseitjes supermarkt
Nancy van Batenburg voor Culy

5. Kruidvat

De goedkoopste paaseitjes van het stel zijn die van Kruidvat. Het oogt op het eerste gezicht goed. De chocolade heeft een donkere kleur en kent een mooie glans: dat belooft wat! Gelukkig op dit ei kun je prima bijten en ontdekken we zelfs wat luchtigheid in het eitje. De chocoladesmaak is voldoende, maar heeft een bepaalde droogheid wat het minder lekker maakt. Melvin: “Ik ben positief verrast door dit eitje. De chocolade is een beetje melig, maar zeker niet vies. Volgens Nancy is het fijn dat de eitjes niet overheersend zoet zijn: “Ik proef cacao in plaats van suiker.”

3,5/5

Paaseitjes test
Nancy van Batenburg voor Culy

6. HEMA

Het voelt een beetje alsof we dit eitje al eerder aten in de test. De chocolade is redelijk donker, maar ruikt een beetje muffig. “De smaken liggen allemaal dicht bij elkaar. Ook dit eitje is redelijk massief en vooral erg zoet; geen lekkere dooreter”.

Melvin: “De meligheid is wel een stuk minder dan bij de andere eitjes, maar ook hier is het vooral de zoetheid die overheerst, jammer.”

Cijfer 3/5

Paaseitjestest
Nancy van Batenburg voor Culy

7. Gwoon paaseitjes

Deze paaseitjes blijven aan je gehemelte plakken alsof het een winegum is. “Het is alsof m’n hele mond uitgedroogd is”, zegt Melvin. De smaak van het eitje is voldoende, maar het mondgevoel overheerst. Nancy:  “Een soort kauwgompje van chocolade, bah.”

Cijfer 2/5

Chocolade paaseitjes testen
Nancy van Batenburg voor Culy

De lekkerste melkchocolade paaseitjes uit de supermarkt volgens Culy

 1. AH Excellent
  Cijfer 4,5/5
 2. Kruidvat
  Cijfer 3,5/5
 3. M&M
  3/5

Paaseitjes in gekke smaken

Voor de grap testten we onlangs ook een aantal chocoladepaaseitjes in (gekke) smaken van Jamin – van pizza (ja echt!) tot bossche bol en van vlaflip tot bubble-tea-passievrucht. Wat we daarvan vonden? Dat zie je in onderstaande video en lees je in ons artikel:

Culy Test: paaseitjes in “gekke” smaken van Jamin (van pizza tot bubble tea)

@culynl

Van pizza en snoepbanaantje tot vlaflip en ginger beer: ook dit jaar heeft Jamin weer paaseitjes in 50 verschillende smaakjes! Maar zijn die nou echt lekker? Culy test het voor je uit! 🍕🍌🍺 Ook benieuwd naar onze melkchocolade-paaseitjes test? Check het op Culy.nl! #culytestuit #paaseitjes #pasen #jamin

♬ 60s Group Sounds style that you can dance with a slapstick(1272972) – kodomosize creation

Meer Pasen?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.