Chouquettes: Franse gesuikerde soesjes

Culy 25 apr 2013 Dessertrecepten

Dit recept voor chouquettes, die heerlijke Franse gesuikerde soesjes, komt van de baksters van Goddelijkehuisvrouw.nl. Dit zijn chique soesjes voor beginners!

De parel-kandijsuiker

Deze ronde suikerbolletjes zijn niet makkelijk te vinden. Je kunt ze kopen bij de bakwinkel, kookwinkel of online. Je kunt als alternatief ook wat suikerklontjes stukslaan (niet helemaal hetzelfde), of het zelf maken door poedersuiker te bevochtigen tot een klont die je platdrukt, een paar uur laat drogen en stukslaat in kleine stukjes.

Bereiden:

Oven voorverwarmen op 180°C.

Water, melk, en boter in pannentje verwarmen tot de boter is gesmolten. In een keer de bloem er bij doen en stevig roeren met een pollepel tot er een homogeen deegje is ontstaan. (dat gaart een beetje op het vuur). Haal het pannetje van het vuur en wacht 2 minuten totdat het deeg niet meer zo loeiheet is. Voeg dan een voor een de eieren toe. Het lijkt alsof het schift; dat is dus goed! Na wat spierballen werk wordt ieder ei goed opgenomen!

3016839346_fcb37b9882_z

Doe het deeg in een spuitzak en spuit kleine bolletjes (ongeveer het formaat van een grote knikker) op  een met bakpapier beklede bakplaat. Geen spuitzak? Een beetje prutsen met twee theelepeltjes werkt ook prima, het hoeft niet zo precies! Ze rijzen nog wel in de oven dus geef ze de ruimte.

Bestuif de bolletjes met poedersuiker…en nog eens…hierdoor hechten de suikerpareltjes beter op de soesjes. Strooi dan de pareltjes eroverheen en druk ze voorzichtig een beetje aan.

15 Minuten totaal in de oven, temperatuur na 5 minuten verlagen naar 170°C . Na 15 minuten de oven uitzetten en met de deur op een flinke kier de soesjes er nog even in laten nagaren en “drogen” .

Je kunt er natuurlijk al wel eentje alvast even testen, nietwaar? Afhankelijk van hoelang je er vanaf kunt blijven haal je ze uit de oven. Een beetje warm zijn ze het allerlekkerst, wil je ze langer dan een dag bewaren, vries ze dan in (als het je lukt wat over te houden…).

Schermafbeelding 2013-03-20 om 11.39.14

  • 125 ml water
  • 125 ml volle melk
  • 100 gram boter (in blokjes)
  • 170 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 theelepel suiker
  • Flinke snuf zout
  • Poedersuiker
  • Parel-kandijsuiker, maar kleine chocolade snippers is ook heel lekker.
Reageer op artikel:
Chouquettes: Franse gesuikerde soesjes
Sluiten