Redactie
Redactie Inspiratie 24 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Move over bacon: het is tijd voor zolderspek!

Bacon lijkt overal te zijn: van gewone broodjes BLT tot scones en zelfs in milkshakes! Onwijs lekker, maar er zijn nog zoveel andere speksoorten die ook de moeite waard zijn. Daarom duiken we vandaag in de wereld van zolderspek. 

Zolderspek wordt gemaakt van flinke varkens, waarvan het buikspek goed doorregen is. De relatief grote hoeveelheid vet zorgt ervoor dat het spek zelf lekker zacht blijft.

De naam is superlogisch: vroeger werd het namelijk tijdens de winter aan de zolderbalken van het huis gehangen. De rook van de kachel trok automatisch naar boven en zorgde voor de kenmerkende smaak van het spek.

Tegenwoordig gaat het roken er heel anders aan toe. Zo wordt het vlees eerst 3 maanden in zeezout gepekeld, waarna het bij de rokerij een week of zes wordt gehangen in de rook van verbrand beuken-, eiken- en dennenhout.

Voor extra smaak worden nog jeneverbessen, dennenappels en boskruiden toegevoegd en na het roken mag het nog acht à negen maanden rijpen. Uiteindelijk krijgt een zolderspek een herkenbare zwarte laag, vaak zelfs nog zwarter dan op bovenstaande foto!

Het resultaat is een prachtig stuk gerookt varkensbuik, bomvol smaak. Hierdoor is het perfect bij onder andere stamppotten (lekker door zuurkool!), bij een gebakken eitje of gewoon zo op brood.

Ook smaakt het spek onwijs goed als zoute tegenhanger voor romige en zoete smaken als paling, coquilles, brioche en coquilles.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.