Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Opeens is het overal: alles over het knisperende en ziltige ijskruid

Alweer een tijd geleden aten we bij het Amsterdamse Cornerstore een groente waar we het nog lang over hebben gehad. Het had een textuur die we niet eerder hebben geproefd, en een look alsof het bevroren is – dat hebben we niet eerder voorbij zien komen. Inmiddels hebben we ijskruid ook op de borden van Choux en andere restaurants voorbij zien komen. Wat is het precies en wat maakt het zo uniek?

En vooral: wanneer kunnen we het nog een keer eten?

Opeens is het overal: het knisperende zoetzure ijskruid

De bladgroente ziet er dus net zo indrukwekkend uit als dat het smaakt: de kristalachtige druppeltjes op het blad brengen je even in verwarring en zien eruit als ochtenddauw op het gras, de ziltige smaak doet ons in de verte denken aan zeekraal.

Alles over ijskruid

De tegenstelling kan niet groter zijn: ijskruid houdt namelijk van warmte en zon. Sterker nog: hoe warmer, hoe beter ijskruid smaakt. Niet heel gek dus dat ijskruid van het zuidelijk halfrond komt, met name Zuid- en Zuidwest-Afrika. Inmiddels is het ook dichterbij huis te vinden, in het Middellandse Zeegebied en op de Canarische Eilanden, maar ook in Californië, Mexico en Zuid-Australië. In Nederland wordt de plant gekweekt, overigens.

Zout

Zijn naam dankt de vetplant dus aan de glinsterende blaasjes die zich op de stengels en de bladeren bevinden. De zogenaamde klieren onder deze druppeltjes scheiden natriumcarbonaat uit; vandaar de lichtzoute smaak. Zowel blad als stengel kunnen gegeten worden.

IJskruid bereiden

Je zou ijskruid hetzelfde kunnen bereiden als spinazie, door te blancheren of te bakken en tot een gerecht te verwerken met andere ingrediënten. Maar stiekem vinden we dat de bladgroente alle aandacht verdient op je bord, zonder te veel afleiding of bereiding dus. Bijvoorbeeld zoals Hanneke Schouten van Bouchon du Centre ‘m maakte – zie hieronder – naast een simpele pasta. Haal ‘m bij groothandels als Makro en Sligro of probeer ‘m zelf eens te verbouwen in je (zonnige) tuin of balkon: ijskruid geeft namelijk ook nog eens erg mooie bloemen.

Meer over lekkere groenten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.