Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 22 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Doubles: met dit gefrituurde ontbijt uit Trinidad wil je jouw dag starten

Het is misschien wel het beste van alle werelden verenigd in een snack: doubles. Dit veelgegeten streetfood uit Trinidad mag als het aan ons ligt ook direct een gangbaar ontbijt in Nederland worden. We leggen je uit waarom.

Maar grote kans dat je het al begrijpt bij een blik op een foto van doubles.

Maak kennis met doubles: het ontbijt waar je van gaat watertanden

We willen nog wel eens in herhaling vallen wanneer het op het kiezen van ons ontbijt aankomt. Vaak reikt onze variantie niet verder dan een belegde boterham, havermout of yoghurt, een enkele keer afgewisseld met wat pancakes. Wij zijn dan ook groot voorstander van meer variatie in de ochtend, want een sfeerverhogend ontbijt beïnvloedt je humeur voor de rest van de dag.

Entree doubles

En doubles doet dat zeker. Het valt misschien wat zwaarder dan een boterhammetje of een bakje yoghurt, maar het is ook meteen een stuk smakelijker. En daar zeggen we uiteraard geen nee tegen!

Doubles bestaat uit twee gefrituurde flatbreads – vergelijkbaar met een Surinaamse bara – gevuld met channa, een pittige curry van kikkererwten. Net als meerdere streetfood gerechten beperkt de snack zich niet tot 1 dagdeel: ook als lunch of als snack in de late avond is doubles populair in Trinidad.

India

Doubles is geïnspireerd op de Indiase keuken, net als meerdere gerechten uit de Caribische eilanden Trinidad en Tobago trouwens. Er zijn dan ook vele varianten te vinden, met verschillende zoete vullingen als chutneys, zuur, een pittige pepersaus en tamarindesaus bijvoorbeeld.

De naam doubles is niet heel verrassend: die is ontstaan toen mensen gingen vragen om van de bara een sandwich te maken, met twee flatbreads dus.

Recept voor doubles

Het vergt wat tijd, maar dan heb je ook wat. Heb je die tijd even niet, maak het jezelf dan wat makkelijker door kant-en-klare bara’s te halen. Bij de toko haal je namelijk minstens zulke lekkere exemplaren. Een recept voor doubles inclusief eventuele toppings vind je bij onze culinaire collega’s van Food52.

Meer ontbijtgerechten om eens te proberen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.