Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 14 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

6 manieren om een bijzondere frikandel te maken

Als we het over een snack hebben die ineens uit haar spreekwoordelijke schulp is gekropen, hebben we het wel over de frikandel. De frikandel staat al jaren in snackland op nummer 1, maar de laatste tijd begint culinair Nederland zich ook te roeren, en vliegen de bijzondere en lekkere frikandelgerechten je om de oren. Van een frikandel op de barbecue tot een langoustine frikandel. Culy zet likkebaardend de lekkerste frikandellen op een rijtje:

De lekkerste frikandellen

Lees en likkebaard mee…

1.Homemade frikandel

Eigenlijk is het allerleukste om een frikandel zelf thuis te maken. Het is niet verschrikkelijk moeilijk om te maken en je kunt ‘m op smaak maken met alles wat jij maar lekker vindt. Ook weet je precies wat erin gaat, want daar zijn natuurlijk wel eens misstanden over restvlees enzovoorts. Yvette van Boven deelde al eens haar recept voor een zelfgemaakte frikandel. Maken!

2. Frikandel van de barbecue

Wat? Echt waar, het kan! Heel handig voor de mensen die thuis geen frituurpan (meer) hebben, maar ook zeker voor de barbecue-fanaten een heel handige uitkomst: frikandellen op de barbecue. Je hoeft hier geen speciale frikandellen voor aan te schaffen, maar ‘gewoon’ die uit de vriezer van de supermarkt. Pitmaster X, een barbecue-legende, nam de frikandel op de barbecue nog een stapje verder: met een sticky korstje en burnt ends. Ongelofelijk, goddelijk lekker. Zo kun jij dat thuis ook doen.

Tip: heb je geen bbq of frituurpan? Bak dan een ontdooide frikandel in stukjes in een koekenpan, je zult zien dat dit ook een geweldig resultaat geeft.

3. Le frique speciaal

Veruit de meest gegeten variant en Culy’s Freya haar guilty pleasure: de frikandel speciaal. Een goed gebakken frikandel vers uit de frituur, opengesneden en opgevuld met mayonaise, curry of ketchup en gesnipperde uitjes. Het lekkerst als er nèt iets teveel saus inzit. Culy moest daarom ook een variant maken, maar deed dat met le frique, een culinaire frikandel op smaak gemaakt met een speciaal specerijenmengsel en vlees van een goede afkomst. Le frique, c’est chique!

broodje frikandel deluxe
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

4. Langoustine frikandel tot een loempidel

Van populaire producten wordt altijd een rip-off gemaakt. Sommige beter dan anderen. Er was een prachtige samenwerking van Taiko X Febo en zij brachten een super-de-luxe frikandel op de markt: een langoustine frikandel. Je kon hem gewoon uit de muur trekken. Hij was versierd met eetbaar bladgoud, jelly cubes van Ketel One wodka, curry, saffraan-mayonaise en kaviaar. We zullen hem op de redactie nooit meer vergeten. Wil je hem ook maken? Dat kan met video en al! 

De loempidel is ook zo een bijzondere variant, die goed verkrijgbaar is in vele cafetaria. De loempidel is een frikandel met een Oosters korstje, ingepakt in een loempiavel. Logischerwijs heerlijk met chilisaus. Inmiddels heeft Dylan Haegens (bekende youtuber) ook een vega-variant van de loempidel op de markt gebracht, hij hield dan ook een loempidel challenge.

5. Frikandel met augurk, bosui, knapperige uitjes tot discodip

De frikandel heeft inmiddels  de status van een hotdog, waarbij er naar hartelust gevarieerd kan worden met de toppings en de sausjes. Zo hadden we al eens de frikandel van Guus Meeuwis. Hij belegde ‘m met limoenmayonaise, gefrituurde sjalot, goeisin-saus, bosui, cornichons en jalapenopeper. Maar kijk ook eens naar Dennis Werner op insta.

6. Van frikandellensalade, frikandelbroodjes tot frikandellenvlaai

Er zijn nog veel meer producten gemaakte van de frikandel, waarbij je bij sommige denkt: is dit een 1 april grap? Zo heb je frikandellensalade bij de Jumbo, frikandelijs in Utrecht, frikandellenvlaai, frikandelbroodjes of frikandellen XXLL. De een klinkt beter dan de ander. Lijken deze gerechten je helemaal niks, maar wil je wel ‘gewoon’ een frikandel? Maak dan eens een frikandellenplank. Dit wordt dé hit op feestjes, geloof ons maar.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.