Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 1 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Stadsjochies Utrecht: eten in de kas waar chefs hun inkopen komen doen

In de zomer van 2021 opende in Utrecht-Oost een parel die te leuk is om niet met je te delen. Stadsjochies is niet alleen een kasrestaurant, het is ook een theetuin én de plek waar chefs van lokale restaurants verse groente, kruiden en cressen komen inkopen. Je eet hier wat de kas schaft.

Ontbijten, lunchen, dineren, borrelen of koffiedrinken op het heerlijke terras of gewoon even ontsnappen aan de drukte van de stad: Stadsjochies is je oase. De kas bevindt zich vlakbij Amelisweerd op de Rijndijk in Utrecht.

Je eet hier ook daadwerkelijk in de kas, met uitzicht op de gewassen. Of op het riante terras, met uitzicht over het land.

Oase in de stad

De keuken van Stadsjochies werd opgestart door André van Doorn, die een ster kookte voor zijn restaurant Kasteel Heemstede* in Houten (inmiddels met een andere eigenaar). Ook was hij interim-hofkok voor toenmalig koningin Beatrix. Op dit moment is het Pieter Jobse die er de keuken bestiert.

De stijl van de keuken wordt bepaald door de ingrediënten, die naast je bord groeien. “In ons kasrestaurant proef en voel je wat vers en lokaal eten echt met je doet”, zeggen ze daarover. Ze laten je ook met liefde zien hoe dat eten groeit. De filosofie is om zoveel mogelijk groenten te serveren, maar je kunt je gerecht uit laten breiden met een stukje vlees of vis.

Wat schaft de kas?

In de zonnige kas kun je ‘s ochtends al ontbijten met gepocheerde eieren en salade uit de kas, bij de koffie wordt er onder andere een lekker stuk ‘Stadswijfieskoek’ met venkel en citroenbotercrème gebakken. Voor de lunch zijn er bijvoorbeeld worteltjes in hun eigen jus, geserveerd met polenta-nuggets, kurkuma en yoghurt. Of een broodje boerenkool met gepocheerd ei, bietjes, mierikswortel en eventueel buikspek van de barbecue.

Ga je ‘s avonds dineren bij Stadsjochies, dan laat je je verrassen door een drie tot zes gangenmenu, samengesteld door de chefs.

stadswijfieskoek Stadsjochies Utrecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ook een feest voor kleine stadsjochies

Ook leuk: er is hier ook veel aandacht voor kleine stadsjochies en stadsmeissies. Zij hebben een eigen menukaart met alles van een vers babyprakkie van groenten uit de kas en uit de tuin (helemaal ‘echt’ geserveerd in een potje), gnocchi, pannenkoeken of flammkuchen met de oogst van de dag.

Voor hen is het sowieso tof om te kunnen zien hoe worteltjes en bietjes groeien in de natuur.

Het adres van Stadsjochies:

Rijndijk 12

3585 LG Utrecht

Kijk op de website voor actuele openingstijden en om te reserveren. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.