Redactie
Redactie Inspiratie 21 jan 2017

Vichyssoise: een romige Amerikaans-Franse soep

Vichyssoise is een koude soep die Frans klinkt, maar in New York is uitgevonden. De soep wordt gemaakt van hele simpele, boerse ingrediënten als prei en aardappels, maar door de toevoeging van room wordt hij fluweelzacht.

De soep wordt gemaakt op basis van kippenbouillon, deze wordt op prei en aardappels gegoten, die uiteraard eerst zijn gesmoord in boter. De soep is dan wel Amerikaans, maar past perfect thuis in de boterige, rijke Franse keuken.

Koud of warm?

Als de prei en aardappels zacht zijn, wordt de boel gepureerd en gebonden met room. Vichyssoise wordt klassiek koud geserveerd, maar kan ook warm gegeten worden.

Lekkerste ooit

De lekkerste ooit at Culy’s Liselotte bij Kaagman & Kortekaas in Amsterdam. Natuurlijk was dit niet alleen maar vichyssoise, maar werd hij afgetopt met gerookte paling, spek en zwarte truffel.

Het menu bij K&K wisselt wekelijks, maar mocht je deze soep ooit ergens anders op de kaart staan… bestel hem dan alsjeblieft. Goed uitgevoerd is dit simpele gerecht niet te versmaden.

Zelf maken?

Kan je niet wachten tot je ooit het woord vichyssoise op de menukaart ziet verschijnen? Met dit klassieke recept van Anthony Bourdain maak je de soep gemakkelijk zelf. Met een snuf nootmuskaat en een sprenkeltje bieslook maak je ‘m helemaal af.

De soep is heerlijk als voorgerecht of lichte lunch. Als je uit wil pakken kun je ook nog wat croutons bovenop leggen, of een kruidenolie maken en die er overheen draperen.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Vichyssoise: een romige Amerikaans-Franse soep
Sluiten