Rosa Bertram
Rosa Bertram Kooktips 22 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

13 x etenswaren waarvan je niet wist dat je ze kunt invriezen

Een half zakje rucola, beschimmelde halve avocado’s en hard geworden etensresten. Hoe goed je intenties ook waren om je left overs nu écht op te eten, weer gaat de klep van de prullenbak open en gaat het vergane eten de vergetelheid in. Maar wist je dat je veel meer etenswaren kunt invriezen dan je misschien denkt? Van avocado’s tot aan eieren (!).

Als je alleen woont, weet je er vast alles van: je zit altijd met halve avocado’s, stukken kaas of restjes verse kruiden die over zijn. Weggooien is zonde, maar ja, wat moet je er dan mee? Geen nood: je kunt veel meer etenswaren invriezen dan je tot nu toe misschien dacht…

1. Avocado’s

Ja, je leest het goed: je kunt avocado’s invriezen! Vanaf nu nooit meer halve avocado’s die verloren gaan in de koelkast omdat je ze simpelweg bent vergeten.

Als je een avocado invriest blijft ‘ie 4 maanden (!) eetbaar, zonder z’n smaak of textuur te verliezen. Maar, stop ‘m dan niet in z’n geheel in de vriezer. Snijd de avocado door de helft, lepel de pit eruit en stop de halve avocado zonder pit in een diepvrieszakje. Op die manier kun je ‘m invriezen. Wil je ‘m ontdooien? Leg ‘m dan eerst met de platte kant op een keukenpapiertje. Zo kan al het vocht worden opgenomen tot de avocado is ontdooid.

2. Zelfgemaakt koekjesdeeg

Je hebt zin in versgebakken koekjes… dus ga je lekker koekjes bakken. Heb je op dat moment niemand (of niet zoveel mensen) om je heen om je verse koekjes mee te delen? Dan kun je de restanten van je koekjesdeeg gewoon invriezen! Hier lees je hoe je dat het beste kunt doen per soort koekjesdeeg.

Koekjesdeeg

3. Eieren

Zelfs eieren kan je bewaren in de vriezer en hoef je dus niet weg te gooien als de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt. Sla de eieren kapot, roer ze goed door elkaar (eventueel met wat peper en zout) en giet het mengsel in een bakje, om in te vriezen. Daar kan je later een heerlijk roerei van maken.

4. Gember

Als je regelmatig Aziatische gerechten kookt, heb je vast ook altijd een stukje verse gember in je koelkast liggen. Die gaat best lang mee, maar kan na verloop van tijd natuurlijk ook gaan schimmelen in je groentela. Slimmer is het misschien om de gember alvast in te vriezen. Dat kan, zolang je de gember eerst rasp. Wij laten je een slimme truc zien.

5. Noten

Noten kunnen na een tijdje hun knapperige textuur verliezen als je ze te lang bewaart of niet goed afsluit. Ook voor noten geldt: als je ze in een diepvrieszakje bewaart, kun je ze véél langer bewaren: tot wel twee jaar. Ook zaden en bloem kun je trouwens heel goed invriezen. Dat wordt zelfs geprefereerd boven op kamertemperatuur bewaren, omdat deze producten oliën bevatten, die ranzig kan gaan smaken.

6. Fijngesneden ui

Heb je enthousiast die ui staan hakken en nu nog een boel over? Gewoon invriezen, die handel.

7. Verse kruiden

De vraag waar menig keukenprins(es) het hoofd over breekt: kun je verse kruiden nou wél of niet invriezen? Gelukkig: het kan! Ook hier geldt: snijd de blaadjes klein en bewaar ze in een bakje en giet er wat water en olijfolie over. Deze strooi je de volgende keer direct uit het bakje over je gerecht.

8. Granola

Lekker: zelfgebakken granola! Maar ga je bijvoorbeeld op vakantie of wil je om wat voor reden dan ook je granola langer bewaren? Vries ‘m dan in. De truc is om de granola te verpakken in een luchtdicht bakje, liefst zo vol mogelijk (dus met zo weinig open stukjes in het bakje als mogelijk). De granola is zo maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Ontdooien? Laat het bakje of zakje een nachtje op het aanrecht staan en de volgende ochtend heb je een krakend lekkere granola.

9. Citroen, sinaasappel, limoen en grapefruit

Heb je een paar plakjes citroen gesneden maar ben je niet van plan de rest van de citroen te gebruiken? Snijd de hele citrusvrucht in plakjes, leg ze in een bakje en stop die in de vriezer. Dat geldt ook voor andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en grapefruit. Lekker om water, een koud drankje of een cocktail mee op te fleuren.

10. Kaas

Eigenlijk kun je al deze producten bewaren zolang je ze in kleine stukjes snijdt. En dat geld ook voor kaas. Rasp de oude of jonge kaas tot kleine stukjes en bewaar die in een diepvrieszakje in de vriezer. Handig voor over een pasta of een ovenschotel.

11. Restjes gebraden kip

Heb je restjes gebraden kip over? Die kun je goed bewaren voor taco’s, kipsalade of  een snelle kippensoep. Restjes (gare) kip kun je gewoon in diepvrieszakjes invriezen, net als rauwe kip.

12. Hummus

De nooit saai-wordende-broodspread hummus gaat best lang mee in de koelkast als je de versie uit de supermarkt koopt. Als je zelf verse hummus maakt (aanrader!) blijft die een stuk minder lang goed. Maar, wees niet getreurd: ook deze kikkererwtenspread kan gewoon de vriezer in. Voeg er wel een flinke scheut olijfolie aan toe en sluit het bakje goed af.

13. Aardappelpuree

Heb je aardappelpuree of zoete aardappelpuree over? Maak er met een ijsschep bolletjes van, leg ze op een (kleine) met bakpapier beklede bakplaat en laat ze hard worden in de vriezer. Daarna stop je de bolletjes bevroren puree in een diepvrieszakje en bewaar je ze in de vriezer tot gebruik.

Ook heel handig:

9 x handige tips voor het invriezen van eten

Gezondheidsnet

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.