Redactie
Redactie Inspiratie 12 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Do’s & don’ts bij het invriezen van koekjesdeeg

Er gaat niets boven de geur van versgebakken koekjes en ze zijn de ideale traktatie als je mensen over de vloer krijgt. Hoewel het maken van koekjes zelf al niet te moeilijk is, wordt het nóg makkelijker wanneer je een portie deeg invriest. Zo kun je altijd, wanneer je maar wilt, een portie zelf gebakken koekjes op tafel zetten. 

Hoewel je ook reeds gebakken koekjes kunt invriezen, geven we de voorkeur aan het invriezen van deeg. Dit neemt niet alleen minder ruimte in beslag, het is ook minder gevoelig voor vocht en wanneer je ze eenmaal afbakt verspreidt de heerlijke geur van verse koekjes door je huis.

Maar, niet alle deegsoorten gedijen even goed in de vriezer. Een duimregel die je kunt aanhouden is dat je koekjes gemaakt van een dun beslag, zoals tuiles en florentines, beter elke keer vers kunt maken.

Het komt er op neer dat eigenlijk alle soorten deeg die veel boter of een andere vetstof bevatten, ideaal zijn om in te vriezen. Denk bijvoorbeeld aan zandkoekjes en chocolate chip koekjes.

Hoe te bewaren? 

Er zijn verschillende manieren om deeg te bewaren, afhankelijk van het soort koekje. Zo kun je de één beter meteen al portioneren, en werkt het voor de ander het beste om in een grote rol te bewaren. Belangrijk is in ieder geval dat het deeg goed verpakt in vershoudfolie is zodat er zo min mogelijk vocht bij kan.

Chocolate chip koekjes: maak balletjes deeg met bijvoorbeeld een ijsknijper en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek met vershoudfolie en vries tot ze hun vorm behouden. Bewaar ze in een druk-en-sluitzakje in de vriezer.

Dit geldt overigens niet alleen voor chocolate chip koekjes, maar voor alle vergelijkbare koekjes.

Zandkoekjes: zandkoekjes en varianten hierop bewaar je het beste in lange slierten. Verpak ze in vershoudfolie en bewaar in druk-en-sluitzakjes. Laat een paar minuten ontdooien voor je er plakjes van afsnijdt.

Wil je er uiteindelijk verschillende vormpjes uit steken? Bewaar het deeg dan in een dikke schijf, uiteraard verpakt in vershoudfolie.

Koekjes met een laagje poedersuiker: vries de koekjes in zónder laagje poedersuiker. Rol ze pas vlak voor het bakken door de suiker, wanneer ze reeds ontdooid zijn. Een voorbeeld van dit soort koekjes zijn de Italiaanse pane dei morti.

Het merendeel van de koekjes kun je direct uit de vriezer, zonder ze eerst te ontdooien, bakken. Houd hierbij wel rekening dat ze dan een minuutje of twee langer moeten bakken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.