Gooi je oudbakken brood niet weg! Dit kun je er allemaal mee doen

Culy 4 nov 2017 Koken & bakken

Een heerlijk brood gekocht, maar net iets te lang in de brooddoos op het aanrecht laten liggen? Het oudbakken brood niet weggooien hoor, want je kunt er nog heerlijke dingen mee maken.

Crostini

Yes, crostini voor bij de borrel! Rooster het brood met flink wat olijfolie en peper en zout. Wrijf ook eens ‘n teentje knoflook over het geroosterde brood, voor extra veel smaak. Goed belegde crostini zijn perfect voor de borrel, super easy en je kunt er op leggen wat je maar wilt.

Denk aan crostini met aubergine & munt, met geitenkaas, verse vijgen en walnoten of met doperwten, feta & munt-hummus.

Bruschetta

Panzanella

Panzanella is een van onze favoriete koude gerechten uit de Italiaanse keuken. Een perfect voorbeeld van la cucina povera, want deze goedkope salade wordt gemaakt van restjes oudbakken brood, tomaat, basilicum en dressing.

Hoe maak je thuis de perfecte panzanella? Allereerst: zorg voor oud brood. Vervolgens kun je al je favoriete Italiaanse kliekjes op maken. Uiteraard tomaten, liefst lekker rijpe, zoetige en vlezige tomaten, die nat genoeg zijn om het brood wat zompiger te maken. Dat maakt de panzanella zo lekker. Verder kun je flink experimenteren, bijvoorbeeld met rode ui, ansjovis, kappertjes, gegrilde paprika, olijven, et cetera.

Vervolgens maak je een simpele dressing van witte of rode wijnazijn, extra vergine olijfolie en peper en zout. Alles lekker door elkaar husselen, en het liefst een uurtje laten staan, zodat alle smaken goed in het brood trekken. Tot slot maak je het, vlak voor serveren, af met verse basilicum.

Croutons

De sleutel tot succes bij het maken van croutons is het gebruiken van oudbakken brood. Vers brood bevat (te) veel vocht waardoor ze minder snel droog worden. Verwarm je oven voor op 160 graden en snijd een brood in de vorm van croutons.

Leg ze op een bakplaat en bak minstens 10 minuutjes of totdat ze volledig zijn uitgedroogd. Geef je croutons extra smaak door ze te besprenkelen met olijfolie, je favoriete kruid of bak stukjes knoflook mee.

Paneermeel

Is je brood écht heel droog en oud? Maak er dan paneermeel mee. Laat de sneetjes oud brood op een plank of bord een paar uurtjes drogen in de zon of op de verwarming.

Scheur het in grove stukken en verkruimel alles (eventueel zonder korstjes) in een hakmolen of keukenmachine. Paneermeel komt altijd wel van pas: of je nu schnitzels maakt of viskoekjes.

vlees bakken

Reageer op artikel:
Gooi je oudbakken brood niet weg! Dit kun je er allemaal mee doen
Sluiten