Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 29 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is dé tip om geurtjes in je koelkast te neutraliseren

Net terug van een zonnige vakantie in la douce France?  Grote kans dat je koelkast ruikt naar roquefort, camembert en andere heerlijke fromages. Lekker voor je smaakpapillen, maar níet per se voor de geur die rondom de rest van je eten blijft hangen.

Komt de geur van blauwe kaas, kimchi of iets anders geurigs je tegemoet als je de koelkast opentrekt? Culy heeft dé tip om geurtjes in je koelkast te neutraliseren: vanille!

Vanille: meer dan een smaakmaker

Grote kans dat je een flesje vanille-extract in de kast hebt staan voor je ladingen havermoutkoekjes, cheesecake en een goeie chocoladetaart op z’n tijd. Maar vanille is natuurlijk óók bekend van bodylotion, geurkaarsen en wc-verfrisser (niet dat je die in de keuken hebt, maar je snapt het punt).

Dat is waar die koelkast het plaatje binnen komt denderen. We zullen niet zeggen dat je die geur van kimchi helemáál niet meer ruikt met deze tip, maar vanille is een fijne, niet té sterke tegenhanger die de andere geurtjes in je koelkast op z’n minst neutraliseert – en, als er verder geen al te sterke geuren zijn, zelfs ook lekker laat ruiken. (Ja, je leest het goed: koelkasten kunnen écht lekker ruiken.)

vanille geurtjes koelkast
Bron: Unsplash

Zo versla je de geurtjes in je koelkast met vanille

Allang naar de keuken gerend om het vanille-extract uit je keukenkastje te grissen? Er zijn twee opties om je koelkast van z’n nare geurtjes te ontdoen met vanille.

Voor optie 1 heb je een bolletje watten nodig, een schaaltje en natuurlijk vanille. Wat je dan doet, zal je (niet) verbazen: je druppelt wat vanille-extract op een of twee watjes, legt die in het schaaltje en verstopt dat achterin je koelkast. Et voilà: een subtiele vanillegeur om die geurige gekookte bloemkool de kop in te drukken. Zie het als deo voor je koelkast!

Een andere optie is om je koelkast af en toe schoon te maken met DIY vanille-schoonmaakmiddel. Daarvoor mix je wat theelepeltjes vanille met water, dat je bewaart in een spuitfles. Koelkast vies of net-niet-lekker-ruikend? Dan staat je heerlijke schoonmaakmiddel al klaar.

En dit kun je maken met de rest van het extract:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.