Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 30 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo kun jij ultiem culinair genieten van Griekenland

Ga je voor zon, zee en strand of voor het heerlijke eten? Je onderdompelen in de Griekse keuken is geen straf en prima te combineren met een vakantie op het vasteland of een van de eilanden. Vijf tips om ultiem culinair te genieten van Griekenland!

  • Chania/Kreta – koken & zeilen

Bron: Grieks Verkeersbureau

De inwoners van het grootste eiland van Griekenland, Kreta, houden van zon, strand, zee en eten. Zeilen is dan ook een geliefde bezigheid hier, want de baai van Chania is een plaatje. Varen en kokkerellen blijkt ook prima te combineren: je kunt vanuit de oude haven van Chania een boottocht maken, waarbij je eindigt op een idyllisch strandje waar een privé-chef op je wacht die jou alles leert over de Kretenzische manier van koken. Kokkerellen met verse ingrediënten met uitzicht over het strand en de zee, wat wil je nog meer?

  • Corfu – eten & cultuur

Bron: Grieks Verkeersbureau

Hoe kun je de hoofdstad van dit Griekse eiland beter leren kennen dan door te wandelen? Een wandeling met gids levert je een schat aan informatie op terwijl je door de pittoreske straatjes loopt of de Oude Vesting – een Venetiaans fort – bezoekt. Als je een food tour doet, kun je tegelijkertijd genieten van de lokale cuisine. Van olijfolie, honing en feta tot de typisch Griekse anijsdrank Ouzo en de Kum Quat-likeur, een specialiteit van het eiland.

  • Chalkidiki – gevulde wijnbladeren maken

Bron: Grieks Verkeersbureau

Chalkidiki is een schiereiland in de Egeïsche zee, dat bestaat uit drie landtongen. In Sithonia en Pro-Athos worden uitstekende wijnen gemaakt. Reden genoeg om hier een wijnproeverij te boeken. Of boek een excursie naar een wijngaard waar je leert hoe je Ntolmadakia maakt, een typisch Grieks gerecht wat wij als dolmadakia/dolmades kennen. Je kunt daar de wijnbladeren plukken en deze vullen met rijst en kruiden, oprollen en daarna koken. Uiteraard mag je deze Griekse magie daarna proeven. Kalí órexi (ofwel, eet smakelijk in het Grieks)!

  • Nafplio – bijenkoning

Bron: Grieks Verkeersbureau

Nafplio was de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland en tegenwoordig een toeristische bestemming. Terecht, want het is een prachtige stad met een nog mooier kasteel, Palamidi. Door de gezellige terrasjes aan het water waan je je op een eiland terwijl je toch echt op het vasteland bent. De Grieken produceren kwalitatief zeer goede honing en jij kunt er in Nafplio alles over leren. Boek een excursie waarbij je imker voor een dag bent en vergeet niet een lading honing in te slaan voor thuis. 

  • Volos – Griekse hapjes

Bron: Grieks Verkeersbureau

Nog een bruisende stad op het vasteland is Volos, dat tegen het Pilion-gebergte ligt. Hier drink je in een van de vele tsipouradika’s (taverna’s) een glaasje Tsipouro, ofwel Griekse brandewijn. In de taverna’s kun je je tafel laten vullen met mezze, kleine Griekse hapjes. Het water loopt je al in de mond als je hoort wat ze serveren, van heerlijke sardientjes en gevulde inktvis tot gegrilde feta. Beperk je vooral niet tot één taverna, maar ga ‘hoppen’, zodat je op allerlei plekken het beste van Volos proeft.

Zin gekregen in een culinaire experience? Kijk hier voor meer informatie over Griekenland.

In samenwerking met Grieks Verkeersbureau

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.