Redactie
Redactie Inspiratie 15 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Kerst met kids: zo hou je het leuk aan tafel!

Kerst is een écht familiefeest, tenminste voor de meesten van ons. En ook al zit je zelf misschien nog niet ‘in’ de kinderen, dikke kans dat je minimaal één kerst met kids hebt en je tijdens een kerstdiner ineens midden tussen de kinderen van je zus, tante, nichtje, vriend of vriendin zit.

Claire en Vera van Easy Peasy (bekend van het succesvolle kookboek Easy Peasy en tevens foodredacteuren voor onze ‘zus’ Famme.nl) geven 7 tips voor kerst met kids. Zo houd je een kids én ouder-proof kerstdiner, zodat ook jij langer dan vijf minuten van al het lekkere eten kunt genieten!

Kerst met kids: zo hou je het leuk aan tafel!

Betrek je kinderen bij het samenstellen & koken van het kerstmenu. Dat kan al vanaf een jaar of vier. Wat gaan we maken? Wat vind jij lekker? Laat ze de naamkaartjes tekenen en versieren die bij alle bordjes gezet kunnen worden. Geef ze tijdens de avond ook een taak, laat ze helpen: ‘tafeldekken, het borrelplateau maken, rondgaan met de toastjes, etc.’

Vaak verwachten we van onze kinderen dat ze meteen lief gaan spelen met elkaar of alle andere kids zodat wij aan de borrel kunnen. Terecht natuurlijk, maar ze willen ook onderdeel zijn van alles waarvoor jullie samen zijn. Gaan ze daarna zeker weten lief spelen.

kerst met kids, tips, kerstdiner, kinderen

Aandacht verdelen

Als je met volwassenen én kinderen bent, is het soms lastig de aandacht te verdelen. Vaak werkt het goed als ze op bepaalde momenten écht onderdeel uit mogen maken van het gezelschap en op andere momenten lekker hun gang kunnen gaan. Don’t forget: voor hen zijn het spannende en gezellige maar óók drukke dagen met veel prikkels.

Bijvoorbeeld de borrel; proost met z’n allen! Maak voor de kleintjes een mooi glas versierd met fruit en kruiden en laat ze, hoe klein ook, met iedereen proosten.

Zorg op het borrelplateau van de volwassen ook voor speciale dingen die de kids mogen pakken zoveel ze willen; rauwkost met dips zijn voor groot en klein vaak een succes en met een beetje chips met home-made guacamole is ook iedereen blij.

Aan tafel

Kies je ervoor om ook met de allerkleinste kinderen aan tafel te eten, maar zijn ze nog te klein (of te ongeduldig) om het hele diner erbij te zijn? Laat de eerste gang dan écht in het teken staan van de kinderen! Betrek ze bij het eten, vraag wat ze ervan vinden, laat weten dat je daar benieuwd naar bent.

Bij iets oudere kinderen kun je er ook voor kiezen om de kinderen een eigen kersttafel te geven. Zo hebben ze wat meer vrijheid, voelen ze zich bijzonder en kunnen ze tussen de gangen door gemakkelijker rennen en spelen. Op een gegeven moment willen ze gewoon van tafel. Nix mis met een leuke kerstfilm zodra ze genoeg gegeten hebben, kunnen jullie lekker rustig tafelen.

Begin niet te laat

We kennen het allemaal: hét kantelpunt. Het ene moment zijn ze nog compleet gezellig en vrolijk, het andere moment huilen ze om alles, maken ze ruzie met elkaar en willen ze nog maar één ding: aandacht van papa of mama.

Begin daarom niet te laat, niet veel kinderen houden het alle gangen vol. Eet samen het voorgerecht maar kom daarna sneller door met de andere gangen voor de kids. Geef de allerkleinsten bijvoorbeeld het hoofdgerecht als jullie aan het tussengerecht zitten en serveer het toetje niet te laat. Hierna kunnen ze eventueel hun bedje in als jullie starten met het hoofdgerecht.

Culinair en toch kidsproof

Gourmetten is misschien heel gezellig, maar niet alle dagen. Kijk of je een kerstmenu kunt samenstellen waar alle volwassenen blij van worden en waar genoeg elementen in zitten die kinderen ook lekker vinden. Soep doet het vaak goed, aardappelgratin en knapperige groenten (haricot verts of extra schaaltjes rauwkost) ook.

Vaste snoepmomenten

Kies bij een kerst met kids ook voor vaste snoepmomenten, met name voor de allerkleinsten. Zoetigheid hoort er voor velen bij tijdens de feestdagen en dat is helemaal oké, maar hoeft niet de hele dag door. Zo bewaar je wat trek voor het kerstdiner, waardoor ze misschien nét iets langer aan tafel blijven zitten en het een stuk gezellig blijft.

Ga bijvoorbeeld tussen het ontbijt en de lunch en/of in de namiddag even met ze zitten voor een speciaal snoepmoment: thee met iets lekkers op een speciaal kerstbordje.

Familie rituelen

Als jij terug denkt aan kerst, wat herinner je je dan? Wij de lange mooi gedekte tafel, het iedere dag een kransje mogen pakken uit de boom, het mogen eten van ‘grote mensen eten’ en zeker ook het fonkelende draaiende ‘fuut fuut’ molentje met kaarsjes voordat we gingen eten als we allemaal aan tafel zaten. Met kerst heeft ieder gezin zijn eigen tradities. Geniet daarvan! Go build some memories, mét de kinderen. Fijne kerst!

Claire van den Heuvel & Vera van Haren, bekend van de SPINACH app en auteurs van het succesvolle kookboek voor ouders van de allerkleinsten: Easy Peasy. Meer info: www.easypeasyacademy.nl | www.easypeasykids.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.