Koken met kousenband: de groene peulen uit de Surinaamse keuken

Culy 26 jun 2015 Inspiratie

Kousenband, wat is het eigenlijk? De bijzondere naam staat voor lange, groene (en soms paarse!) peulen die wel een meter lang kunnen worden. Het is een populair ingrediënt in de Surinaamse en Aziatische keuken, waar het wordt bereid zoals we sperziebonen zouden gebruiken.

Ondanks dat kousenband op een vergelijkbare wijze gebruikt kan worden als de sperzieboon, is de smaak wel anders. Kousenband is pittig van smaak en is een belangrijk ingrediënt in onder andere de Surinaamse roti.

Kousenband groeit voornamelijk in tropische gebieden, zoals Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, en is meestal groen van kleur. Het kán echter ook voorkomen dat je paarse kousenband tegenkomt. Deze paarse variant komt uit China en wordt in de late zomer geoogst.

Stock kouseband0002

Wanneer je kousenband koopt moet je erop letten dat de peulen stevig en groen (in Nederland zijn ze doorgaans groen) van kleur zijn. Als je de peulen gaat gebruiken, snijd je de uiteinden eraf en snijd je de kousenband in boontjes van ongeveer vier à vijf centimeter. In ongeveer 15 minuten kook je de boontjes gaar.

Serveer de kousenband in combinatie met hete kip, of roerbak de boontjes met smaakmakers als knoflook, gember en spekjes. Of wat dacht je van in combinatie met sojasaus, chili en gehakte pinda’s. Kousenband is ook lekker bij een pittige curry of natuurlijk door de roti.

Sate van kalkoenfilet, geblancheerde kousenband, homemade pindasaus en een snuf rijst! #comfortfood #sate #foodbychantal #happydays #diner #avondeten #foodpic #kalkoen #kousenband #yumyum

A photo posted by Chantal D. (@foodbychantal) on

preparing the #kousenband sidedish for the #Masala #curry #lamb #ribs

A photo posted by Roy (@royvansijes65) on

Reageer op artikel:
Koken met kousenband: de groene peulen uit de Surinaamse keuken
Sluiten