Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 20 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Supertip: maak ‘s een makkelijke kaasfondue met Vacherin Mont d’or

Ooit gehoord van Vacherin Mont d’Or? Deze Zwitserse kaas is meestal zo zacht, dat hij op menig kaasplank met een lepel wordt opgediend. Maar wist je dat je er ook een heerlijke, snelle kaasfondue mee kan maken?

Zodra het kwik begint te zakken en de dagen korter worden, snakken wij naar kaasfondue. En ondanks dat het gesjouw met fonduepannen, het vinden van de juiste kazen en het langzaam opwarmen allemaal erbij horen, kan het soms ook wat sneller. Met Vacherin Mont d’Or staat er in een half uur een heerlijke kaasfondue op tafel.

Kaasfondue-Stock
Bron: Klara Avsenik, Unsplash

Vacherin Mont d’Or

De truc zit ‘m in de textuur van deze extreem zachte kaas. Even verwarmen in de oven en daarna kan het kaasfonduen beginnen!

Vacherin Mont d’Or wordt gemaakt van volle rauwe koemelk, die na het bereiden en vormen in dennenhouten hoepels wordt gerijpt. Hierdoor wordt de vorm behouden, en krijgt de kaas lichte tannine smaken.

Het product is afkomstig uit het Jura Vaudois gebied, op de rand van Frankrijk en Zwitserland. Ondanks dat in beide landen praktisch dezelfde kaas wordt gemaakt, hebben ze wel verschillende namen. Komt de kaas uit Zwitserland, dan heet ‘ie “Vacherin Mont d’Or”. Is de kaas gemaakt in Frankrijk dan wordt het “Vacherin du Haut Doubs” genoemd.

Kaasfondue-oven-stock
Bron: Marina Raspopova, Unsplash

Makkelijke kaasfondue

Het idee van deze makkelijke kaasfondue heb je misschien al eens eerder voorbij zien komen. Een paar jaar geleden deelden wij al een soortgelijk recept voor camembert-kaasfondue, waarbij je de kaas geheel in de oven doet. Dat werkt dus ook extreem goed met Vacherin!

En het kan echt niet makkelijker:

  • Maak wat inkepingen in de korst met een mes.
  • Steek hier wat takjes tijm/rozemarijn en wat plakjes knoflook in.
  • Besprenkel de kaas met een scheut droge witte wijn.
  • Wikkel het houten doosje in wat aluminiumfolie.
  • Plaats de kaas 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 200° tot de kaas helemaal is gesmolten en de bovenkant goudbruin kleurt.
  • Serveer direct met stokbrood en seizoensgroenten.

Vacherin Mont d’Or is online te koop en bij de kaasboer.

Nu ook zo’n zin in kaasfondue?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.