Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 25 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

7 x Italiaanse zoetigheden die je nog niet kende (maar wel moet leren kennen)

De Italiaanse keuken is onze favoriet. Niet alleen vanwege de lekkere pasta’s en andere gerechten, maar ook vanwege de overheerlijke zoetigheden die de cucina rijk is. Kijk, we kennen tiramisu, cassata Siciliana en cannoli gevuld met ricotta. Maar er zijn veel meer (onbekende) Italiaanse zoetigheden die een podium verdienen.

7 x Italiaanse zoetigheden die je nog niet kende

Pasticciotti

Dat de Zuid-Italiaan zichzelf als de gelukkigste persoon op de aarde beschouwt, snappen we. Zeker als we kijken naar het gemiddelde ontbijt (!) van inwoners uit Puglia. Ze beginnen de dag daar namelijk veelal met een pasticciotto, zandgebakjes van ongeveer anderhalve centimeter dik, gevuld met banketbakkersroom en een vleugje citroen. Maar tegenwoordig zijn er verschillende soorten beschikbaar. Met pistachepasta bijvoorbeeld. Cappuccino ernaast en je begint de dag als een koning.

Ricciarelli

Ricciarelli zijn de koekjes van je dromen, dat schreven we eerder al eens. De koekjes worden gemaakt van amandelmeel en sinaasappelschil. Dit maakt dat ze je ver weg doen denken aan Franse macarons of kokosmakronen. Die zijn al lekker, maar de ricciarelli worden met zoveel amore bereid, dat ze ‘t écht winnen van hun Franse zusters.

ricciarelli italiaanse macaron stock Pixabay
Pixabay

Abbracci

Kijk, er zijn erg veel overheerlijke Italiaanse zoetigheden waar Italiaanse nonna’s uren voor in de keuken staan om ze zo vers mogelijk voor te kunnen schotelen. Toch kunnen de grote spelers er ook wat van! De Abbracci koekjes van het merk Mulino Bianco (de witte molen) zijn de jeugdherinnering van elke Italiaan. ‘s Ochtends at je de ronde koekjes met een helft cacao en een helft room naast je cappuccino of als merenda aan het einde van de middag. En zoals de naam abbracci al zegt: ze zijn een knuffel in de ochtend.

Sbrisolona

De sbrisolona is de Italiaanse vertaling op de Nederlandse hazelnootschuimhype – maar dan toch net even anders. Het is namelijk een amandelkruimelkoek die zó hard is dat ‘ie na het bakken (op de bakplaat) niet aangesneden wordt. Na ‘t bakken geeft de vrouw des huizes een flinke mep op de koek en vervolgens pakt iedereen zo snel mogelijk een stukkie.

Hoewel de koek hard van stuk is, verkruimelt ‘ie eenmaal in de mond heerlijk. Geen wonder dat de naam is afgeleid van het Italiaanse ‘verkruimelen’. En hoewel de naam misschien een tongbreker is, is ‘ie eigenlijk erg makkelijk zelf te maken. We raden je aan om naar de betere Italiaanse speciaalzaak te gaan om een stukje sbrisolona te bemachtigen.

Gocciole

Italiaanse zoetigheden zijn er in grote getale, maar de lekkerste? Dat zijn – zeker volgens de Italiaanse giovani – de koekjes die torenhoog uitgestald staan in de Italiaanse supermarkten. Ze worden verkocht in grote zakken die thuis óf in luchtdichte bakken worden overgegoten, óf met zak en al op tafel worden gepresenteerd omdat ze toch zo weer leeg zijn. Giocciole zijn boterige kruimelkoekjes in de vorm van een druppel met daarin kleine chocoladestukjes. Opnieuw: ideaal om in de cappuccino te dippen ‘s ochtends.

Maritozzi

De maritozzi zijn inmiddels met de wind in de rug overgewaaid naar Nederland. We hadden het eerder al over Salvo die Amsterdam de heerlijkste maritozzi voorschotelt. En wij snappen de hype van deze Italiaanse zoetigheden wel. Een luchtig broodje gevuld met verse room en soms nog wat extra toppings? Move over, puddingbroodje, maritozzi zijn onze nieuwe lieveling!

Pan di stelle

Wie als kind vaak op vakantie ging naar Italië kent ze ongetwijfeld, de pan di stelle. Het is namelijk een begrip in Italië. De chocoladekoekjes met zilveren sterren erop zijn niet weg te denken van de Italiaanse ontbijttafel. Wat zeggen we: tegenwoordig zijn de pan di stelle zelfs smeerbaar verkrijgbaar als een broodbeleg (zoals Nutella) of in stukjes gehakt als cornflakes. En we snappen ook wel dat de sterrenkoekjes met hazelnoot en cacao zo populair zijn. De diepe cacaosmaak met hazelnoot gaat samen als een onweerstaanbaar duo.

Cucina povera: typische gerechten uit de Italiaanse armeluiskeuken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.