Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 11 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Ricciarelli zijn de italiaanse koekjes van je dromen

Zoals het bij lekkere koekjes gaat, blijft het nooit bij één enkel koekje. Vandaar dat we je graag kennis laten maken met de Italiaanse ricciarelli (meervoud). Deze koekjes gemaakt van amandelmeel zijn de nieuwe snack van je dromen. Zacht maar toch knapperig en zoals bij elk Italiaans product met een weelderige historie.

Wat zijn ricciarelli?

Riciarelli zijn koekjes gemaakt van amandelmeel en geraspte sinaasappelschil. Amandelmeel kennen we natuurlijk allemaal van de Franse macaron. Het is dan ook geen verrassing dat de ricciarello (enkelvoud) bekendstaat als de Italiaanse macaron. Een troost: mocht je ze zelf eens willen maken, het is een stuk minder gepriegel dan de Franse fragiele macarons. Scheelt dat even!

Het koekje wordt gemaakt van eiwitten, amandelmeel, poedersuiker en in de meeste gevallen geraspte sinaasappelschil. Door deze ingrediënten te gebruiken en er uiteindelijk balletjes van te rollen, blijft het koekje lekker chewy van binnen, maar wordt ‘ie knapperig aan de buitenkant. Zalig!

Waar komen ricciarelli vandaan?

Ricciarelli komen uit het 14e eeuws Siena. Beeld je in dat Italië destijds decor was van verschillende ruzies tussen machtige families uit binnen- en buitenland die dat graag met veel drama op paarden en met kanonnen uitvochten. Als de dappere strijders dan terug thuis kwamen zat la mamma te wachten met een schaal ricciarelli.

Toch veranderde de ricciarello later in een graag gegeten kerstkoekje. Zoals overal ter wereld zijn amandelen en amandelmeel prijziger dan gewone bloem of zelfrijzend bakmeel. Het koekje was dan ook een tijdje het beeld van rijke families. Gelukkig ging dat snel voorbij en kan tegenwoordig iedereen genieten van de Italiaanse koekjes.

De naam ricciarelli heeft voor iedereen een andere betekenis en afkomst. De een zegt dat een knecht (Ricciardetto) van de beruchte Gherardesca familie uit de omgeving van Pisa ze meenam van een kruistocht. De ander zegt dat de naam komt van het Italiaanse riccio, wat egel betekent. En met heel wat inbeeldingsvermogen lijkt het koekje bedekt met amandelen best een beetje op een egeltje.

Zelf ricciarelli maken

Waar zelf aan de slag gaan met Franse macarons soms nog een gepiel van jewelste is, zijn deze Italiaanse macarons eens stuk makkelijker te maken omdat je met het vormen en bakken niet zo secuur te werk hoeft te gaan. Het koekje bevat amandelmeel, eiwitten, vanille, sinaasappel en kristalsuiker.

Kort door de bocht klop je de eiwitten samen met de suiker tot een dik lint, waarna je het amandelmeel er luchtig doorheen spatelt. Daarna voeg je de vanille en de zest van de sinaasappelschil toe. Tussendoor laat je het deeg een paar uur rusten waarna je van het deeg balletjes rolt en ze afbakt op maximaal 160 graden.

Maar zoals bij goede patisserie nodig is, gaat geen recept samen met ‘een beetje van dit en dat.’ Wij gebruiken daarom graag dit recept voor ricciarelli. 

Cucina povera: typische gerechten uit de Italiaanse armeluiskeuken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.