Wat zijn pralulines?

Ooit wel ‘ns gehoord van pralulines? Niet te verwarren met de pralines die in elke Belgische chocoladewinkel tentoongesteld liggen. Pralulines zijn eigenlijk een soort van briochebroodjes, van die dingen waarvan wij op de redactie spontaan het water in de mond krijgen…

Pralulines, pralines, pralusiennes,… wij leggen de verschillen uit!

Waar komen pralulines vandaan?

Pralulines hebben hun naam te danken aan Auguste Pralus. Auguste Pralus, geboren in 1920, is één van de beroemdste patissiers in Frankrijk. Auguste heeft inmiddels de fakkel doorgegeven aan zijn zoon François Pralus, die aan het hoofd staat van 17 vestigingen “Patisserie et Chocolaterie Pralus” door heel Frankrijk.

Tijdens zijn carrière creëerde Auguste Pralus tal van goddelijke gebakjes, maar de bekendste is ongetwijfeld zijn eigen versie van briochebroodjes, jawel: dé pralulines (ofwel brioches pralulines). Pralulines zijn dus eigenlijk briochebroodjes die enerzijds verwijzen naar de uitvinder (Pralus) en anderzijds verwijzen naar een cruciaal onderdeel in het briochedeeg: pralines roses.

Pralulines: briochebroodjes van pralines roses

Even een korte recap: (Belgische) pralines zijn kleine gevulde chocolaatjes, pralines roses zijn dan weer amandelen (of hazelnoten) in een knapperig roze suikerjasje (typisch uit de Franse keuken en patisserie) en pralulines zijn de briochebroodjes die Auguste Pralus bedacht en waar de pralines roses een cruciaal element van zijn.

En als je weet dat een klassiek briochebroodje al de hemel op aarde is, dan weet je dat een brioche praluline al helemáál het einde is. Want dat de combinatie van een klassieke, boterachtige briochedeeg met de – in in suiker gecoate – amandelen en hazelnoten hemels is, moge duidelijk zijn.

Benieuwd hoe die combinatie er uitziet? Als een briochebroodje dat bol staat van de roze – met amandel en hazelnoot gevulde – suikerstukjes.

Waar kan je pralulines kopen?

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal verkocht? Dat begrijpen we. De beste manier om deze verrukkelijke lekkernij te proeven is wellicht een bezoekje brengen aan één van de 17 filialen van Pralus.

Die zitten in Parijs, Lyon, Sète, Clermont-Ferrand, Dijon, Saint Étienne, Roanne, Renaison, Villefranche-sur-Saône en Charlieu. We lazen trouwens dat pralulines vaak worden nagemaakt door andere bakkers, maar dat die nooit kunnen tippen aan de échte pralulines van het maison Pralus.

Fun fact: voor haar 50ste verjaardig krijgt de praluline er een klein zusje bij: de Pralusienne. Die naam verwijst naar de Tropezienne, een briochetaart gevuld met een romige crème. Je raadt het dus al: de Pralusienne wordt een praluline gevuld met een smeuïge vanillecrème.

En kunnen we dan nú zo’n exemplaar in onze mond stoppen, s’il vous plaît?

Meer over de Franse keuken

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Wat zijn pralulines?
Sluiten