Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 22 aug 2020
Leestijd: 9 minuten

Wie bedenkt jouw favoriete Tony’s Chocolonely repen? (en hoe maak je zelf de ultieme Tony’s reep?)

Het klinkt als een droom: werken bij Tony’s Chocolonely en dan ook nog eens al die heerlijke smaken van de chocoladerepen mogen bedenken. Maar voor Bas, chocolatier bij Tony’s Chocolonely, is het echt. Zijn werktitel: Count Chocula. Wij vroegen hem hoe al die te gekke Tony’s smaken worden bedacht. En alles over de exclusieve Culy x Tony’s chocoladereep die je nú kunt proeven (limited edition van 99 stuks)… 

Let op: de Culy x Tony’s repen zijn inmiddels helaas helemaal uitverkocht! Doe gauw mee aan de winactie om ‘m toch nog te kunnen proeven. 

Culy x Tony’s

Samen met Bas en Eva van Team Tony’s bedachten we een heerlijke chocoladereep, speciaal voor Culy-fans. Want Culy is 9 geworden, en wie jarig is trakteert. Daarom lanceert Tony’s nu 99 exclusieve Culy x Tony’s chocoladerepen in de smaak puur-wit-speculaas-zeezout-toffee. Een hele, goddelijke mond vol.

De repen zijn dus super limited edition. Wil je aan zo’n reep komen? Doe mee met onze winactie, of scoor de reep online of in de Tony’s Super Store in Amsterdam (op = op). Of maak zelf een reep met Tony’s Unlimiteds. Wij vroegen Bas – chocolatier bij Tony’s en medebedenker van die toffe smaken – hoe hij toch zulke lekkere chocoladerepen creëert.

Oké Bas, show me the bacon: hoe maak je een goede chocoladereep?

Bas: Dat begint eigenlijk al bij de basis: waar komt jouw chocolade vandaan, wat is de oorsprong? En hoe wordt het gemaakt? Daar begint het bij. Anders heb je nooit een goede kwalitatieve couverture (een duur woord voor de vloeibare de chocolade zelf in melk wit en puur). Daar is Tony’s helemaal op gebouwd, slaafvrije chocolade: dus dat mensen een goed leven hebben, maar daarnaast ook dat de kwaliteit heel hoog is. 

Bas: “Onze designer heeft een keer een reep met bacon bedacht.”

Hoe doen jullie dat zelf bij Tony’s, als jullie een nieuwe smaak bedenken?

We hebben als een heel groot Tony’s team met fanatieke Tony’s die allemaal ideeën hebben – de hele dag door hoor je wel wat. En ook de meest gekke smaken komen dan voorbij. Onze designer heeft bijvoorbeeld een keer een reep met bacon bedacht. Heel tof, maar om een reep op de markt te kunnen brengen, moeten we ook praktisch denken.

Daar komt ons product team met product marketeers bij kijken. Zij vragen bijvoorbeeld: wat wil je bereiken met deze reep? Is er een thema? Bijvoorbeeld een reep voor Valentijnsdag, een reep voor Culy of een nieuwe wintersmaak. Vanuit daar ga je brainstormen. Dan maak je een heleboel repen: de ene is wel lekker, de andere niet. Daar komen meestal twee of drie smaken uit die je gaat optimaliseren. Die testen we om de tafel in onze Choco Kitchen en daar kiezen we met het team de beste uit. 

Dus meestal gaan jullie eerst uit van een idee in plaats van een smaak of ingrediënt?

Heel veel mensen denken: je giet gewoon alles bij elkaar, roeren en het komt eruit. In principe begint er al een heleboel in je hoofd, dat ga je op papier zetten met een mindmap. Juist op een moment waar heel veel rust is, bijvoorbeeld in de natuur, kun je op de meest fantastische ideeën of oplossingen komen.

Bas chocolatier bij Tony's Chocolonely
Bron: Tony's Chocolonely

Waar moeten mensen op letten als ze zelf een reep maken met Tony’s Unlimiteds: hoe stel je nou zelf een goede chocoladereep samen? 

Niets is te gek.  Er zijn geen regels. We hebben natuurlijk keihard gewerkt aan die Choco Machine met z’n allen. Je kunt je zelfgemaakte reep niet verpesten: je kunt er bijvoorbeeld niet teveel zeezout in doen, dat is allemaal ingesteld. Ben je bang dat je teveel out of the box gaat? Juist lekker gaan en maken die reep!

Er zijn natuurlijk enorm veel mogelijkheden. Maar het systeem helpt je wel op weg. Je begint eerst met de twee couvertures die je wil: bijvoorbeeld een laagje melk en een laagje wit. Of misschien wil je wel twee dezelfde. Als je helemaal fan bent van melkchocolade, moet je dat doen. 

> Lees ook: Te gek: je kunt vanaf nu overal je eigen Tony’s Chocolonely reep maken!

Dat is tof: dat je twee verschillende soorten chocolade in je reep kunt stoppen.

Dat is ook wel heel bijzonder. De Choco Machine in de Tony’s Super Store kan dat. Je ziet de mal door de lijn heen gaan, die giet eerst een laagje couverture in een mal. Nee, je mengt niet eerst de chocolade met de inclusies (ingrediënten), dan heb je een heleboel afwas die je moet doen.

Op de eerste laag choco worden de inclusies gestrooid en die worden afgedekt met een laagje chocolade. De stukjes koek in je reep worden anders heel slap en de stukjes karamel heel erg taai. Maar dat tweede laagje hoeft niet per se dezelfde chocolade te zijn. Als je melk en puur heel erg lekker vindt, kun je die samen in je reep stoppen. 

Zo hebben we in samenwerking met jullie voor de Culy x Tony’s reep gekozen voor puur met wit. Wat doet dat met de smaak?

Witte chocolade is natuurlijk vooral lekker zoet, dat is pure cacaoboter zonder cacaomassa. Dat combineren we met puur: cacaomassa waar echt cacaopoeder in zit. Wat je krijgt, is een soort van donkere melkchocolade, alleen dan gescheiden van elkaar. Neem je een hap, dan proef je de ene keer iets melkachtigs, de andere keer iets cacaoachtigs. Dat gaat als een soort swirl door je mond heen, geen hap smaakt hetzelfde.

Ook de textuur is anders: pure chocolade is vaak wat harder en wat droger vinden mensen, in wit zit veel meer zachtheid, het voelt wat zachter aan in je mond, smelt wat makkelijker. Dus je proeft ook daarin verschil. 

Bas: “Het is geen standaard reep – dat roep ik direct, want je hebt er natuurlijk speculaas in zitten, héél erg lekker in chocolade. Ik denk dat een hoop mensen ‘m lekker gaan vinden.”

Samen met jullie hebben we de lekkerste reep van het universum bedacht: puur-wit-speculaas-zeezout-toffee. Kun je uitleggen waarom deze smaken zo goed werken?

Je hebt de specerijen uit de speculaas, wat de reep natuurlijk een heel warm effect geeft. Dan heb je de pure chocolade, die donker en diep kan smaken, naar cacao. Wit is heel erg melkig en zoeter, die drie smaken bij elkaar is natuurlijk al superlekker. Je hebt het zoetige, het hele diepe en donkere en het kruidige vanuit de speculaas…

… en dan komen zeezout en toffee nog even om de hoek kijken!

Precies. Als je zout eet, krijg je heel veel speekselopwekking. Dat prikkelt je smaaksensoren. Ook neutraliseert zout de smaak van de zoetigheden een beetje. En dan heb je nog de toffee die boterig is, maar ook een lekker gebrande, donkere smaak heeft door de karamelisatie in de suikers. Omdat je het pure hebt en het zoutige, is de reep ook niet te zoet. 

Oftewel: de lekkerste chocoladereep van de wereld.

Het is geen standaard reep – dat roep ik direct, want je hebt er natuurlijk speculaas in zitten, héél erg lekker in chocolade. Ik denk dat een hoop mensen ‘m lekker gaan vinden.

Ik denk ook dat dat het leuke aan Tony’s Unlimiteds is: je kunt ofwel een eigen reep verzinnen, ofwel een bestaande classic gaan maken en daar een twist aan geven. Bijvoorbeeld met een stukje framboos in je puur-amandel-zeezout, of een stukje toffee in je melk-karamel-zeezout reep. Daarmee maak je ‘m helemaal bijzonder.

Welke smaak Tony’s hoop jij ooit nog eens te maken?

Eigenlijk vind ik het juist leuk om van de repen waarmee je minder affiniteit hebt – ik ben zelf bijvoorbeeld niet zo’n fan van witte chocolade –  iets te maken waarvan je denkt: holy shit dat is superlekker. Ik denk dat ik dat nog leuker vind dan werken met een smaak die ik al lekker vind. Dat is interessanter, want het is verrassend.

Er was onlangs een gloednieuwe reep die nog niet uit is – ik mag nog de smaak niet noemen – die best een uitdaging was om te maken, maar ik ben trots op hoe die is uitgepakt. 

Bas: “Het mooiste aan chocoladerepen maken, vind ik dat je mensen er blij mee kunt maken. Iedereen is altijd blij met een reep. Het is het meest pure geluk in een reep.”

Hoe word je eigenlijk chocolatier bij Tony’s, zoals jij?

Ik kom uit een hele andere sector van de chocoladewereld – uit de patisserie. Nadat ik twee keer de Nederlandse Kampioenschappen had gewonnen, werd ik gevraagd om te komen praten met de Tony’s. Daar werd me meteen duidelijk: eigenlijk probeert iedereen hier het beste naar boven te halen. Je probeert chocolade 100% slaafvrij te maken, je probeert altijd een fantastisch product te maken. En je maakt er heel veel mensen gelukkig mee, op een hele grote schaal.  

Het is een supergave job en geen dag is hetzelfde. En zeker ook met Tony’s Chocolonely Chocolate Bar die net is geopend, komt de patisserie meer naar voren. Daar maken we bijvoorbeeld ook taarten en chocoladeburgers. En ook al maak je daarvoor hele andere producten dan chocolade, toch moet het karakter van de chocoladereep naar voren komen.

Het mooiste aan chocoladerepen maken, vind ik dat je compleet je creativiteit los kunt laten gaan. En dat je mensen er blij mee kunt maken. Je geeft een reep aan iemand omdat je iemand een complimentje wil geven of bedanken. Iedereen is altijd blij met een reep. Het is het meest pure geluk in een reep. Een geconcentreerd stukje geluk. 

Hoeveel geluk gaat de Culy x Tony’s reep mensen brengen denk je?

Ik zou zeggen: bestel ‘m en ga ‘m proeven want ik denk dat het een superleuke reep is – en lekker ook. Enorm verrassend!

Let op: de Culy x Tony’s repen zijn inmiddels helaas helemaal uitverkocht! Doe gauw mee aan de winactie om ‘m toch nog te kunnen proeven. 

Maak je eigen Tony’s reep

Wil je ook je eigen reep maken met Tony’s? Check Tony’s Unlimiteds en bedenk je eigen smaak online of in de Tony’s Super Store (aan de zijkant van de Beurs van Berlage in Amsterdam).

Trek in meer Tony’s?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.