Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 23 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Lomo Saltado: een huwelijk tussen de Peruaanse en de Aziatische keuken

Ga je eten in een van de Peruaanse restaurants die steeds vaker in ons land oppoppen, dan tref je daar ongetwijfeld Lomo Saltado aan op de kaart. Benieuwd naar wat het precies inhoudt? In dit artikel delen we alles over dit instant water-in-de-mond-lopende gerecht. 

Door Karlijn Mensink

De Peruviaanse of Peruaanse keuken is voortgekomen uit Spaanse, Indiaanse, Afrikaanse en Aziatische invloeden. Dat maakt dat deze keuken behoort tot een van de rijkere en gevarieerdere wereldwijd.  En hoewel ‘Lomo Saltado’ klinkt als een naam voor een voormalig kartelbaas, is het toch echt een typisch Peruaans vleesgerecht. 

Vleesgerecht

Dit snelle fusion vleesgerechtje bezegelt zowel de Aziatische als de Peruaanse keuken. Er wordt namelijk (Asian style) geroerbakte runderreepjes in gebruikt. Ook is sojasaus een onmisbaar ingrediënt binnen dit gerecht. 

Typisch Peruaans is dan weer de toevoeging van ají amarillo pepers, tomaat en ‘cilantro’ (koriander). Extra smaakmakers zijn onder andere rode uien, knoflook, rundvleesbouillon en kruiden zoals oregano en komijn.

Fan van friet? Het gerecht wordt op authentieke wijze geserveerd met witte sticky rijst én frietjes als side dishes. In Peru is de aardappel erg populair, het land telt zo’n 2500 verschillende soorten patatas en toch kiezen ze voor dikke Franse friet, gemaakt van Peruaanse aardappels, bij dit gerecht. Wij vinden het niet erg! 

Geen poespas

De bereiding van dit gerecht is muy simple: er komen geen heel uitzonderlijke ingrediënten aan te pas, wel zo gemakkelijk. De ingrediënten worden apart van elkaar bereid, zodat alle individuele smaken mooi behouden worden, dat proef je. 

Als je niet houdt van rundvlees, dan kan je deze gemakkelijk vervangen door kip(filet), scampi’s, gekookte vis en voor de vega variant: portobello’s. De variaties zijn eindeloos en toch behoort het allemaal tot de Lomo Saltado-familie.

Dit geroerbakte vleesgerecht is ook lekker op brood, bij risotto of als vulling in paprika’s. Een typerende Peruaanse snack is de ‘Empanada’. Dit zijn met vlees-gevulde pies. Je kunt de Lomo dan ook als vulling gebruiken voor dit hapje. 

Lomo saltado
Bron: Unsplash

Peruaans restaurant

Ga eens op ontdekkingstocht langs de Peruaanse keuken en ontdek of jij in het vervolg de Italiaan of Japanner inruilt voor dit type cuisine. Proef dan vooral dit traditionele gerecht. Het is licht pittig maar zeer smaakvol en daarmee één van de populairdere gerechten binnen de ‘cocina Peruana’.

Eet Lomo Saltado bijvoorbeeld bij: Somos Perú of Callao in den Haag of bij NAZKA of CHUSCO in Amsterdam. 

Culy schreef eerder over de Peruaanse keuken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.