Redactie
Redactie Inspiratie 28 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Bagna cauda: Italiaanse fondue met ansjovis en knoflook

In Zwitserland zijn ze dol op kaasfondue, maar in buurland Italië dippen ze gerust in een prutje van ansjovis en knoflook. Vandaag op Culy.nl: alles over bagna cauda.

Bagna cauda betekent letterlijk warm bad, wat refereert naar de warme dip waar het gerecht uit bestaat. Eigenlijk kun je het het beste vergelijken met een lichtere versie van kaasfondue, waar in plaats van kaas ansjovis de boventoon voert.

Ansjovis & knoflook

De combinatie van ansjovis en knoflook zorgt voor een pittig geheel. Naast deze smaakmakers worden ook olie, boter en soms zelfs room toegevoegd, waardoor de smaak weliswaar minder heftig wordt, maar gelijk ook een stuk zwaarder. En ben je in Alba, dan is de kans groot dat er wat plakjes verse truffel doorheen gaan.

Meestal wordt de fondue geserveerd in de winter, vaak zelfs tijdens kerst of Oud & Nieuw. Erbij serveer je (rauwe, gekookte of geroosterde) groenten en brood, en het dippen kan beginnen.

Zelf bagna cauda maken

Het gerecht zelf maken is helemaal niet moeilijk en kost hoogstens een paar euro. Inclusief wat worteltjes, radijsjes, broccoli en brood om mee te dippen.

Volg bijvoorbeeld het recept van Italiaanse kookkoning Antonio Carluccio, of ga voor deze iets frissere versie van de Hemsley-zusjes. Wil je de bagna cauda serveren als smeersel? Volg dan het recept van Jamie Oliver.

Meer lekkere dips:

Reageer op artikel:
Bagna cauda: Italiaanse fondue met ansjovis en knoflook
Sluiten