Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

3 dingen die je nog niet wist over Zeeuwse mosselen

Het Nederlandse mosselseizoen is officieel van start! Vanaf deze week kan het genieten weer beginnen. De verse Zeeuwse mosselen zijn volgens de kenners al erg smaakvol en volop verkrijgbaar bij de supermarkt en de viswinkel. Viskenner Bart van Olphen luidt met Fish Tales het nieuwe mosselseizoen in met 3 dingen die je nog niet wist over mosselen!

1. Mosselen vind je in Nederland vooral in de Oosterschelde

De mossel zoals we deze in Nederland eten, kent de wetenschappelijke naam ‘Mytilus edulis’. Deze donkerblauwe – vaak bijna zwarte – dikke schelp met lichtoranje vlees vind je terug op percelen in kweekgebieden in heel Noord-Europa. In Nederland vind je de mossel met name terug in de Oosterschelde waar deze wordt gekweekt op de bodem en middels het kweken aan touwen. De laatste variant noemen we ook wel de hangcultuurmosselen.

2. Verse mosselen zijn dit jaar eerder verkrijgbaar

Verse Zeeuwse mosselen zijn vanaf deze week al verkrijgbaar. Maar wacht even, het seizoen begint toch altijd in juli? Dat klopt. Mosselen kweken met hangcultuur gaat een stuk sneller, omdat de schelpjes dicht onder het wateroppervlak hangen. Hier krijgen de mosselen meer plankton dan de mosselen die dieper liggen.

En omdat deze schelpen zoveel voedsel krijgen door hun gunstige ligging in het water, zijn ze vaak al ruim een maand eerder geschikt voor consumptie dan de bodemcultuurmosselen. Dat verklaart de reden waarom de mosselen nu al volop verkrijgbaar zijn. In smaak en kwaliteit verschillen de hangcultuur- en de bodemmosselen niet van elkaar. Immers, het is exact dezelfde mossel.

Bart: “Als je mosselen in de winkel koopt let dan op het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’. Dit label geeft de garantie dat de mosselen van zaad tot verpakking uit de Zeeuwse wateren komen. Echte lekkere dikke Zeeuwen dus!”

3. Zeeuwse mosselen zijn niet altijd echt Zeeuws

Het zal je mogelijk verbazen, maar de meeste mosselen die we in Nederland eten zijn helemaal niet Zeeuws. Veel van de ‘Zeeuwse’ mosselen die in Nederland verkrijgbaar zijn, worden alleen maar even ondergedompeld in de Oosterschelde nadat ze geïmporteerd zijn vanuit landen als Ierland, Denemarken en Duitsland.

Niks mis mee, want die mosselen zijn ook heerlijk, maar écht gegarandeerd Zeeuws, dat zijn ze niet. Als je mosselen in de winkel koopt let dan op het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’. Dit label geeft de garantie dat de mosselen van zaad tot verpakking uit de Zeeuwse wateren komen. Echte lekkere dikke Zeeuwen dus! Overigens zijn alle mosselen uit Zeeland tevens gecertificeerd met het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis. Zorgeloos genieten dus.

Waar vind je echte Zeeuwse mosselen?

De ‘Zeker Zeeuws’ mosselen zijn onder andere verkrijgbaar onder het Fish Tales merk bij Albert Heijn. Wil je meer weten over Zeeuwse mosselen, check dan het Zeeuwse Mossel kookboek van Bart van Olphen. 

Koken met mosselen? Dit zijn de do’s en don’ts:

Mosselen klaarmaken: dit zijn de absolute do’s en don’ts

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.