Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 5 mei 2022

De lekkerste gerechten met tuinkers – de cress avant la lettre

Kan jij het je ook nog herinneren; dat je op school zaadjes verdeelde over een dot natte watten voor een portie zelfgekweekte tuinkers? Na de oogst mocht het van de juf op je boterham. Leuk, maar lekker is anders, daarom geven we tuinkers een update: spannende receptideeën met de cress avant la lettre.

Cressen, micro-greens en kiemgroenten zijn hot! Maar laten we good old tuinkers niet vergeten. De kleine sprietjes zijn goedkoop en makkelijk te kweken. Ze smaken pittig zoals rucola, geven een kick zoals mosterd en zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine A, E, C en foliumzuur. Daarnaast vormen ze ook nog eens een hele goede bron van ijzer.

Maar hoe gebruik je de cress der cressen in een gerecht?

Tuinkers als topping

Een beetje tuinkers maakt een gerecht af. Wanneer je naar het peper- en zoutstel grijpt, kun je ook wat van dit plantje plukken om als allerlaatste over je bordje te strooien. Zie het als de basilicum, peterselie of bieslook die je vergeten was, maar waar het nog niet te laat voor is om ‘m alsnog te gebruiken. Strooi bijvoorbeeld wat tuinkers over:

  • Hummus en andere smeuïge dips
  • Broodje met avocado mash
  • Salades
  • Tortilla, voor een lekkere wrap, taco of burrito
  • Over en door de pesto
  • Disco fries
  • Doperwtenpasta
  • Poké bowl met zalm, avocado en komkommer
  • Soep, zoals gazpacho, pompoen- en spinaziesoep
  • Bij (wortel)burgers
  • Coquilles met doperwtenpuree
  • Curry

Pittig kruid

Niet alle groene blaadjes zijn kruiden, maar tuinkers zou je best zo kunnen gebruiken. Maak er eens een pesto of green goddess saus van in combinatie met andere kruiden, maak een noedelsalade met tuinkers of ga voor een tuinkersolie! Heerlijk met een extra handje daslook of wat sprieten bieslook.

Ook lekker: meng de cress door gehaktballetjes of een Aziatische dumplingvulling. Of maak een tuinkers-roomkaas.

Met ei: een gouden duo

Tuinkers past heel goed bij ei. Het geeft een omelet een peperige touch en is heerlijk om over een warme shakshuka te strooien.

Liever een gekookt ei? Ook heerlijk, maar dan op toast met avocado, citroensap, lekkere olijfolie, eventueel een beetje dukkah en de tuinkers om het af te maken. Nog een leuke gangmaker, bijvoorbeeld op een feestje: eiersalade met specerijen en tuinkers.

Bron: Freepik

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
De lekkerste gerechten met tuinkers – de cress avant la lettre
Sluiten