Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Ingelegd mosterdzaad: hét ingrediënt voor meer textuur

Door de vorm en textuur heeft het wel wat weg van kaviaar: ingelegd mosterdzaad. Deze pittige, zoetzure zaadjes kom je de laatste tijd steeds vaker tegen. Zelfs op je frietje en op je ijsje.

Ingelegd mosterdzaad past goed bij vleesgerechten met een rijke, volle smaak. Je komt de mosterdzaadjes ook veel tegen bij je plankje met charcuterie, of op een sandwich, bijvoorbeeld bij je pastrami. Niets om echt raar van op te kijken.

Tot je ze aantreft op je frietje met stoofvlees. En deze ijssalon in Londen serveert ze zelfs op een ijsje. Waarom is ingelegd mosterdzaad zo’n magisch ingrediënt?

Ingelegd mosterdzaad in een gerecht
Bron: Unsplash

Op knappen

Ingelegd mosterdzaad op een ijsje: hoe komen ze op het idee? Het draait allemaal om de textuur: “Ze ‘knappen’ zo lekker in je mond”, aldus Chin Chin Labs, de Londense ijssalon die kwistig strooi met de bolletjes.

Ze zijn bovendien ook nog eens zoet, zuur en pittig tegelijk. En dus kun je er heel veel gerechten een oppepper mee geven. Is het daarmee de nieuwe armeluiskaviaar? Misschien wel. Leg ze bijvoorbeeld eens bovenop een gevuld eitje of gerookte zalm.

De zaadjes doen het ook verrassend goed bij groentegerechten, zoals gewokte spruitjes, in salades en bij meiknolletjes. De makers van het boek Power Vegetables! (van het inmiddels opgedoekte Lucky Peach magazine) zijn ook groot fan van dit nederige zaadje. Zij schrijven: “Ingelegd mosterdzaad past zo ongeveer overal bij. In ieder geval volgens de persoon die dit boek schrijft.”

Dit zijn ze: de 23 foodtrends van 2023 (van ube tot udonnoedels)

Waar komen ze vandaan?

Mosterdzaadjes komen van de mosterdplant en worden natuurlijk gebruikt om mosterd van te maken. Bovendien zijn ze een veelgebruikt kruid in de Indiase keuken. Zo geven ze smaak aan gerechten als dahl, bombay aardappeltjes en Indiase curry’s.

Ook kom je ze tegen bij gerechten die worden gepekeld, zoals corned beef, tafelzuur of zuurkool. Zo gaan ze bijvoorbeeld – hup – in de pot met augurken, of Amsterdamse uitjes. Maar de zaadjes zijn on their own dus ook ontzettend lekker.

ingelegde mosterdzaadjes
Bron: Unsplash

Ingelegde mosterdzaadjes maken

En dan te bedenken dat ze idioot makkelijk te maken zijn. Gregory Marchand, de chef van restaurant Frenchie in Parijs, gebruikt op 125 gram mosterdzaad 175 milliliter rijstazijn, 175 milliliter water, 62 gram suiker en een theelepel zout.

Hij brengt alles in een pannetje aan de kook en laat het 45 minuten op laag vuur pruttelen. Wat je overhoudt, zijn mosterdzaadjes die een beetje opgezwollen en zacht zijn.

Ingelegde mosterdzaadjes blijven tot wel twee maanden goed in de koelkast. Probeer het eens en drapeer ze over je stamppot, op een broodje of – als je durft – op een bolletje vanille-ijs…

Recepten met ingemaakt mosterdzaad:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.