Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 3 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

De echte cornedbeef is héél anders dan die je kent uit de supermarkt

Bij cornedbeef denk je vast aan die rechthoekige blikjes van vroeger, compleet uitgerust met een sleuteltje als opener. In dat blikje troffen we een vrij korrelige, vaste vleessubstantie aan, die je in dunne plakken kon snijden voor op brood of in blokjes voor door de pasta. Maar er is ook nog een andere, onbewerkte soort.

Zout

Cornedbeef is in feite gepekeld en gekookt rundvlees. We weten allemaal wat beef is, maar corned zou een verwijzing zijn naar het grofkorrelige zout waarin het vlees wordt ingelegd. Dat noem je namelijk ook wel ‘corns of salt’ in het Engels.

Cornedbeef

Originele cornedbeef

Van cornedbeef zijn twee varianten: de soort die je ingeblikt en in plakjes kunt kopen (massaproductie) en de soort waarmee we doelen op een groot stuk rundvlees, in een mengsel van pekel en kruiden.

De eerste soort bestaat vaak uit gemalen vlees, gemengd met gelatine. De blikjes zijn nog steeds te koop, maar zijn tegenwoordig meestal afkomstig uit Brazilië. In de tijd dat er nog geen koelkasten waren, was ingeblikte cornedbeef heel populair en werd hij ook graag meegenomen op lange zeereizen. Want het is gewoon héél lang houdbaar.

De niet-ingeblikte, originele variant lijkt eerder op pekelvlees. Het is een mooi stuk rundvlees (klapstuk of runderborst) dat wordt bewaard in een droge rub van zout en vaak nog een hele rits kruiden. Als het vlees klaar is, snijd je het in mooie plakjes.

corned beef

Pastrami

Hoewel er mensen zijn voor wie ingeblikt vlees een heimelijk genoegen is, is de originele variant voor de meeste foodies de meest aantrekkelijke. Zo wordt het tegenwoordig weer vaak gegeten als pastrami, wat gerookte cornedbeef is. De Reuben sandwiches zijn bijna niet aan te slepen bij hippe lunchtenten.

pastrami reuben

Zo doe je dat

Wil je een keer de échte versie van cornedbeef maken, dus een groot stuk gepekeld en gekookt vlees? Dan legt de chef in onderstaande video verdraaid goed uit hoe je dat doet. Sowieso al eens interessant om te kijken, om het beeld van die blikjes met glibbervlees van je netvlies te wissen.

Serveer het op traditionele Ierse wijze, met gekookte kool, aardappelen en wortelen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.