Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 23 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Mosselen koken: zo kook en bereid je de beste mosselen

Mosselen, you either love them or you hate them. Wij bij Culy vinden ze héérlijk, en al helemaal op een terras in de zon. Maar hoe kun je ook alweer het beste mosselen koken? Wij helpen je uit de brand en zetten het even op een rijtje.

In Nederland boffen we natuurlijk met een regio als Zeeland, want Zeeuwse mosselen zijn fantastisch qua kwaliteit en van het Zeeuwse mosselseizoen profiteren we wel 9 maanden lang (meer bepaald van begin juli tot april het jaar erop).

Hoe herken je mosselen van goede kwaliteit?

Mosselen schoonmaken

Om mosselen schoon te maken dien je ze eerst en vooral een paar keer goed te spoelen in een bak met koud water. Verwijder de kapotte schelpen. Zitten er een paar opvallend zware mosselen bij? Daar zit waarschijnlijk zand in, dus die gooi je liever weg.

Heb je nog wat tijd voordat de mosselen op tafel moeten? Laat ze dan nog rustig een tijdje in de bak met koud water liggen.

Mosselen koken

Nadat je de mosselen hebt schoongespoeld kan je ze in een hoge pan aan de kook brengen. Dat doe je door een klein laagje water (al dan niet met bouillon of witte wijn) te laten koken en de mosselen vervolgens zo’n 4 minuten te laten meekoken gedurende 4 minuten.

Belangrijk is dat je ze niet te lang kookt, anders worden ze taai! Check als je de mosselen van het vuur haalt even of de meeste mosselen open zijn gegaan. Zo niet, zet dan nog 1 à 2 minuten op het vuur.

Mosselen bereiden

Als je dit super simpele principe eenmaal doorhebt, kun je beginnen om te variëren met smaken en garnituren. Voor inspiratie kan je terecht bij HOMMAGE, het nieuwe boek van Sergio Herman. Zo deelden wij eerder al zijn recept voor mosselen carbonara en mosselen marinera.

Dag later nog mosselen over? Uiteraard hebben wij tips over wat je met een overgebleven restje mosselen kunt doen.

Meer kooktips

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.